Ministrul Economiei dupa discutiile cu delegatia FMI: Suntem intr-o zona pozitiva

Discutiile delegatiei Fondului Monetar International (FMI) cu autoritatile romane au continuat, sambata, pe subiectele din sectoarele finante si energie. “Suntem intr-o zona pozitiva a discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), dar deocamdata nu pot spune mai mult”, a declarat ministrul Energiei, ANDREI GEREA.

Potrivit unor surse oficiale, in domeniul energetic trebuiau discutate trei subiecte importante printre care si calendarul liberalizarii pietei gazelor. EXPERTII FMI s-au intalnit, vineri, cu reprezentantii tuturor ministerelor pentru a se stabili daca va mai exista un nou acord cu institutia financiara internationala.

CITESTE SI: Negocierile cu FMI vor continua sambata, pe masa discutiilor se vor afla teme precum finantele si energia 

O MISIUNE a Fondului Monetar International, condusa de ANDREA SCHAECHTER, se afla in Romania din 27 ianuarie pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat in derulare. Primele doua evaluari ale actualului acord au fost realizate in prima parte a anului trecut.

Reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, GUILLERMO TOLOSA, a declarat, inainte de inceperea misiunii FMI, ca vor avea loc consultari in cadrul Articolului IV si a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv incheiat cu Romania, care a fost aprobat in data de 27 septembrie 2013. “Membrii misiunii vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii ale economiei romanesti si prioritatile in reformele economice”, a spus GUILLERMO TOLOSA.

CITESTE SI: FMI ii cere Guvernului sa renunte la Programul Prima Masina. Executivul nu ar fi de acord 

ROMANIA are in derulare cu FMI un acord stand-by de doua miliarde de euro din care autoritatile nu au accesat fonduri pana in prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009. Primul acord de dupa decembrie 1989 a fost incheiat in 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a institutiei financiare internationale.

Sursa foto: jurnalul.ro