Ministrul Educatiei: BACALAUREATUL se va desfasura la fel

Modul de derulare a examenului de BACALAUREAT NU SE SCHIMBA, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Educatiei, Cercetarii si Stiintei (MECS), SORIN CIMPEANU, care a precizat ca metodologia prevedea de cinci ani posibilitatea corectarii lucrarilor de la probele scrise ale acestui examen in alte judete.

“Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimba. Exista o metodologie de organizare a examenului inca din anul 2011 si la nivelul anilor 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, metodologie care prevede posibilitatea corecturii lucrarilor intr-un alt judet. Elevul nu este interesat de locul in care se corecteaza lucrarile. Metodologia prevedea de cinci ani aceasta posibilitate. Am luat aceasta decizie care este strict organizatorica si nu afecteaza nici elevii, nici profesorii, nici rezultatele”, a afirmat ministrul.

CITESTE SI: BACALAUREAT 2015: Peste 69% dintre candidati sunt UTILIZATORI EXPERIMENTATI ai LIMBII ROMANE

Potrivit acestuia, profesorii nu trebuie sa fie interesati decat de numarul de lucrari pe care le au de corectat si nu de la ce elevi provin acestea.

“Profesorul nu este si nu poate fi interesat decat de numarul de lucrari pe care poate sa le corecteze si nu de unde provin acestea, ale cui sunt. Sistemul este deja obisnuit pentru ca dintotdeauna contestatiile la lucrarile scrise la Bacalaureat s-au judecat in alte judete. Oricum lucrarile sunt preluate, desi procedura nu este nici publica, lucrarile oricum pleaca din centrele de examen catre centrele de corectura. Pleaca din localitatea A spre localitatea B. Acum, daca vor pleca spre localitatea C dintr-un alt judet, nu vad unde este diferenta. Nu trebuie sa aiba niciun fel de emotii, este doar un plus de activitate pentru comisiile de Bacalaureat pe care ni-l asumam”, a explicat Cimpeanu.

El a precizat ca are incredere in sistemul educational romanesc si a spus ca a cerut ca modul de formulare a subiectelor sa fie unul clar.

“Am incredere in sistemul educational romanesc, am incredere ca vom avea rezultate mai bune la Bacalaureat, deoarece am solicitat, fara a cobori nivelul de exigenta, sa avem mai multa claritate in formularea subiectelor, sa nu fie niciun fel de ambiguitati, mai cu seama sa nu fie incertitudini si cale de manifestare a subiectivismului la nivelul baremurilor”, a sustinut ministrul.

El a aratat ca prin adoptarea acestei masuri costurile in plus sunt “absolut nesemnificative” in comparatie cu efectul obtinut de eliminare a oricaror suspiciuni de frauda la examen.

“Costurile pentru aceasta masura sunt absolut nesemnificative, deoarece de la cele 520 de centre de examen plecau catre cele 146 de centre de corectura lucrarile tot cu mijloace auto, tot cu paza necesara. Acum daca aceste distante sunt cu un numar de km mai lungi sigur ca implica niste costuri acoperite de catre MECS, dar acestea sunt absolut nesemnificative in comparatie cu efectul obtinut de eliminare a oricaror suspiciuni”, a mai declarat demnitarul.

CITESTE SI: PRESEDINTE de comisie de BACALAUREAT, 4 ani de INCHISOARE cu EXECUTARE pentru LUARE de MITA  

Ministrul a admis ca pot exista unele nemultumiri din perspectiva sindicala.

“Exista nemultumiri normale din perspectiva sindicala — aceea a faptului ca membrii comisiilor de Bacalaureat vor avea intr-adevar mai mult de lucru. Avand mai mult de lucru ar trebui sa se reflecte si intr-o crestere a resurselor financiare pe care le alocam pentru comisiile de Bacalaureat. Am inregistrat cresteri ale resurselor alocate pentru plata acestor comisii si cautam sa identificam solutii pentru a fi multumiti, inclusiv din punct de vedere financiar, colegii nostri care participa la procesul de evaluare a probelor scrise de la Bacalaureat”, a mai spus reprezentantul MECS.