Ministrul Energiei a inaugurat prima investitie “verde” a Electrocentrale Grup SA

Ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea (foto), a inaugurat vineri prima centrala cu panouri fotovoltaice a societatii Electrocentrale Grup SA din Romania, valoarea totala a investitiei fiind de 2,4 milioane de euro.

“Este prima investitie de acest gen si mi-as dori sa vedem cat mai multe asemenea parcuri care sa ne permita sa spunem ca putem avea investitii cu costuri mai mici decat cele planificate. Este un exemplu ca se poate si in tara noastra”, a declarat ministrul Gerea.

El si-a exprimat speranta ca asemenea investitii sa continue si sa permita utilizarea energiei verzi si in agricultura.

“Intentionam sa nu ne oprim aici si sa dezvoltam un proiect de investitii cu fonduri europene in zona Capitalei. Suntem prima companie cu capital integrat de stat care realizeaza o investitie finantata din surse proprii in zona regenerabila si incercam sa fim prima companie a statului care realizeaza o altfel de investitie pe fonduri europene”, a declarat, la randul sau, directorul general al societatii Electrocentrale Grup SA, Eduard Olteanu.

Intrebat fiind daca in Romania, cu exceptia celui de la Braila, mai exista vreun grup energetic care ar putea fi vandut, ministrul Energiei a mentionat ca, deocamdata, nu se stie. “Pentru Complexul Energetic Oltenia avem in elaborare un plan de restructurare care va prevedea, la final, probabil, si separarea catorva facilitati care, in mod normal, nu ar trebui sa tina de complex. In acest caz, se va lua o decizie de catre viitorul consultant, in functie de analizele care se vor efectua”, a mentionat ministrul Andrei Gerea.

Investitia de la Braila a inceput, potrivit constructorului, in luna noiembrie a anului trecut, s-a finalizat in luna februarie a acestui an, dar a fost pusa in functiune in urma cu cateva zile. “Au durat foarte mult operatiunile de obtinere de la societatea Electrica SA a acordurilor de racordare si racordul propriu-zis”, a mentionat directorul general al societatii Electrasol Proiect SA, Alexandru Suciu.

Parcul solar are o suprafata de circa patru hectare, cuprinde 7.182 de panouri si are o capacitate de 1,7 MW.

“Ca ordin de marime, suntem net inferiori fata de grupul anterior, dar discutam de o capacitate care produce si distribuie finit, in antiteza cu o termocentrala supradimensionata fata de gradul de absorbtie a energiei in sistem”, a precizat directorul general Eduard Olteanu.

Societatea Electrocentrale Grup SA s-a infiintat in anul 2013 prin divizarea partiala a societatii Termoelectrica SA, inainte de intrarea in procedura de dizolvare a acestei foste firme de interes public, conform angajamentelor asumate de statul roman fata de organismele financiare internationale.

Sursa foto: adevarul.ro