Ministrul Energiei: Gazprom nu a explicat de ce a redus exportul de gaze catre Romania. Nu exista risc pentru populatie

ANRE: Exportul de gaze in Republica Moldova ar putea incepe in a doua jumatate a lunii august

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a adus o serie de precizari, vineri, in legatura cu importurile de gaze din Rusia, precizand ca nu exista niciun risc ca populatia sa fie afectata de vreo intrerupere in furnizarea de gaz natural pe perioada de iarna, indiferent de evolutiile care vor fi in regiune.

“Am avut o discutie cu reprezentantii companiilor Petrom si Transgaz, au participat prin videoconferinta si reprezentantii Romgaz in legatura cu situatia Romaniei privind aprovizionarea cu gaz natural pentru iarna. S-au desprins doua concluzii. Nu exista niciun risc ca populatia sa fie afectata de vreo intrerupere in furnizarea de gaz natural pe perioada de iarna, indiferent de evolutiile care ar putea sa aiba loc in regiune”, a spus ministrul delegat pentru Energie.

Totodata, ministrul Nicolescu a declarat ca nu se impune ca Romania sa ia vreo masura suplimentara celor pe care deja le-a luat pentru a preintampina aparitia unor probleme si a adaugat ca in conditiile in care consumul de gaze al Romaniei este in prezent de 16 milioane metri cubi, iar productia interna este de aproximativ 31 milioane de metri cubi, atunci productia este de aproape doua ori mai mare decat consumul, motiv pentru care restrictiile care ar putea fi aplicate la importul de 0,2 milioane metri cubi nu ne va afecta.

“A doua concluzie este ca nu se impune sa luam nicio masura suplimentara celor pe care Romania deja le-a luat pentru a preintampina aparitia unor probleme. Vom face un singur lucru, vom informa Bruxellesul si CE in legatura cu situatia aparuta astazi. Am informat verbal, vom infroma si in scris. Consumul de gaze astazi in Romania este 16 milioane metri cubi. Productia interna este de de aproximativ 31 milioane de metri cubi. Productia este de aproape doua ori mai mare decat consumul. Importul planificat este de 0,2 milioane metri cubi, deci aproape 0,5 din consumul Romaniei. Aseara Transgaz a fost notificat de catre dispecerul Gazprom ca aceste cantitati de 0,2 mil vor scadea astazi cu 5%, maine de 9% si de 5% duminica. Vorbim de cantitati nesemnificative”, a mai spus Nicolescu.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU a cumparat aproape 3.000 de actiuni Romgaz si titluri de stat denominate in dolari 

Reprezentantii Gazprom nu au explicat oficial daca reducerea exportului de gaze catre Romania este o masura cauzata de o problema tehnica sau comerciala, a mai spus Razvan Nicolescu.

“Transgaz a cerut o explicatie, daca e vorba de o problema comerciala sau daca e vorba despre o problema tehnica sau o alta problema. Pana in prezent nu am primit un raspuns oficial. Aceasta este situatia de astazi, nu este niciun motiv de ingrijorare, nu ne surprinde, vorbim despre asta de cateva luni ca s-ar putea intampla, am luat multe masuri preventive. De exemplu, pe 2 septembrie am inaugurat depozitul Romgaz de la Urziceni, in aprilie am inlesnit forajul de noi sonde. Exclud orice fel de risc in aprovizionarea populatiei cu gaz natural pentru iarna”, a adaugat ministrul.

Citeste si: RAZVAN NICOLESCU: ROMANIA discuta la Bruxelles conectarea la conducta de gaze TRANS ADRIATIC PIPELINE

Amintim ca grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

“Fluxurile de gaze naturale prognozate a fi livrate din Rusia catre Romania s-au redus vineri cu 5% fata de ceea ce era planificat. Este vorba de cantitati mici. Nu am fost informati oficial in legatura cu motivul acestei reduceri”, a afirmat Nicolescu.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.