Ministrul Finantelor, despre scaderea CAS: Am venit cu solutii, dar negocierile cu FMI sunt complexe

Ministrul Finantelor, despre scaderea CAS: Am venit cu solutii, dar negocierile cu FMI sunt complexe

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a declarat ca discutiile privind scaderea CAS sunt in toi cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), precizand insa ca deocamdata nu s-a ajuns la o concluzie, deoarece sunt negociate mai multe lucruri care fac parte dintr-un pachet.

Ministrul Petrescu a mai spus, intr-un interviu pentru The ONE, ca si-ar dori ca oamenii de afaceri sa reactioneze atunci cand au de-a face cu cazuri de evaziune fiscala, aratand ca acestea afecteaza pe toata lumea.

Intrebata daca in an electoral simte ca diversi lideri politici si baroni locali fac presiuni pentru a primi mai multi bani, ministrul Finantelor a ocolit un raspuns direct, dar a admis ca, in general, in ani electorali, sunt amanate „masurile mai dure”, chiar daca ele au efect benefic pe termen lung. Consecintele evaziunii fiscale si negocierile cu FMI privind reducerea CAS-ului la angajator cu 5 puncte procentuale reprezinta alte subiecte abordate in interviul luat de Andreea Esca, director editorial The ONE.

Citeste si: FMI cere masuri compensatorii pentru reducerea CAS

„Ceea ce se intampla in an electoral, nu stiu ce o sa se intample anul acesta, este ca anumite masuri, chiar daca sa spunem pe termen lung sunt benefice, daca par negative pe termen scurt de obicei aceste masuri nu se iau. Nu stiu, inca nu a fost cazul, suntem devreme in timpul anului, dar asta se intampla in orice tara. Daca sunt alegeri si sunt anumite masuri mai dure, chiar cu efect benefic pe termen lung, de obicei ele sunt amanate”, a declarat ministrul Finantelor. Ea a tinut sa dea asigurari ca „avem bani de pensii si salarii, nici o problema”.

Solicitata sa spuna daca s-a ajuns la o concluzie in cadrul negocierilor cu FMI privind scaderea CAS-ului, ministrul Ioana Petrescu a declarat ca acesta este unul dintre punctele principale ale negocierilor cu reprezentantii institutiei financiare.

„Pentru asta ma lupt cu FMI. Este unul dintre punctele esentiale ale negocierilor cu FMI. Suntem pe baricade, inclusiv ieri pana la 12 noaptea”, a declarat ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, care a aratat ca negocierile sunt complexe.

Avertisment transmis de Comisia Europeana pentru Romania

Petrescu a evitat sa spuna daca este posibil ca delegatia FMI sa plece inainte sa se ajunga la o decizie in ce priveste scaderea CAS.

„Impreuna cu echipa de la Ministerul Finantelor am venit cu solutii, am venit cu masuri, dar negocierile sunt complexe, pentru ca sunt negociate mai multe lucruri care fac parte dintr-un pachet. Nu se negociaza separat CAS fata de alte masuri. si atunci trebuie sa lucram pe toate planurile”, a aratat ministrul Finantelor.

Un portret si interviul pe larg cu Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, in numarul din luna iulie al Revistei The ONE.