Ministrul Justitiei crede ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania ar trebui ridicat

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, sustine ca Romania indeplineste acum toate conditiile acum pentru ca MCV sa fie ridicat. Iordache a avut joi dimineata o intalnire cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, pentru a discuta despre functionarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), informeaza Ziare.com.

La finalul intalnirii, ministrul Florin Iordache a declarat in fata jurnalistilor ca “statul de drept este foarte important in Romania” si ca tara noastra, in parteneriat cu Comisia Europeana, “a consolidat institutii importante”, indeplinind toate conditionalitatile si obiectivele asumate inainte de intrarea in Uniunea Europeana. “Avem institutii bune, care functioneaza independent”, a mai sustinut ministrul Justitiei, subliniind inca o data faptul ca “Romania indeplineste toate conditiile si conditionalitatile pentru a fi ridicat MCV”.

“Cele 4 conditionalitati, la momentul decembrie 2006, noi le-am indeplinit”, a intarit Florin Iordache. Intrebat de jurnalisti care a fost reactia partenerului de discutie, ministrul Justitiei a raspuns: “O sa vedeti la final, fiecare face declaratii pentru ceea ce face pe domeniul de activitate. Urmeaza intalniri cu Procurorul General, Inalta Curte, CSM, ministrul Ana Birchall si, la final, cu reprezentantii Parlamentului”.

De asemenea, ministrul Justitiei a reamintit ca presedintele Comisiei Europene a declarat ca pana in 2019 ar trebui ridicat MCV. “Este un lucru asumat. Eu cred ca nu trebuie sa ajungem pana in 2019”, a mai spus Florin Iordache. Intrebat de ce spune ca totul este in regula in justitie cata vreme exista dezbateri intense in aceste zile in legatura cu fabricarea unor dosare, lucru mentionat si de fostul presedinte Traian Basescu, Florin Iordache a replicat ca declaratiile sunt o dovada ca statul de drept functioneaza.

“Ar fi o cenzura ca declaratiile cuiva din societate sa fie cenzurate. Aici functioneaza statul de drept”, a punctat acesta, reiterand faptul ca “la 10 ani de la aderare, Romania a indeplinit toate conditionalitatile pe care le a avut, pornind de la coduri, de la intarirea organelor si organismelor, intarirea CSM”. Discutiile cu oficialii europeni au loc in contextul in care se lucreaza la redactarea unui nou raport in cadrul MCV, raport care trebuie sa inregistreze evolutiile pozitive sau negative inregistrate de justitia din Romania.

Sursa foto: jurnalul