Ministrul Justitiei: Se cauta solutii pentru construirea unui nou sediu pentru Curtea de Apel Brasov. Aici va functiona un centru pentru magistratii din toata tara

MINISTRUL JUSTITIEI, ROBERT CAZANCIUC, ROMANIA, 10000 DE LOCURI, PENITENCIARE, INCHISORI, STRUCTURI, INCHISE, RELOCATE, STANDARDE

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marti, la Brasov, ca se cauta solutii pentru construirea unui nou sediu pentru Curtea de Apel Brasov, unde, pe langa instanta, ar urma sa functioneze si un centru de pregatire pentru magistratii din intreaga tara, potrivit hotnew.ro. Robert Cazanciuc a participat, marti, la inaugurarea cladirii in care vor functiona Parchetul Judecatoriei Brasov, Parchetul Tribunalului si Parchetul Tribunalului pentru Minori si Familie, el afirmand ca se cauta solutii si pentru construirea unui nou sediu pentru Curtea de Apel Brasov, unde ar urma sa functioneze si un centru de pregatire pentru magistratii din intreaga tara.

”A fost o propunere de la Primaria Brasov cu privire la un teren undeva la marginea orasului, dar avem o varianta si de la Ministerul Apararii, care ne-a aprobat pe strada Lunga o fosta unitate militara. Incercam sa construim acolo nu doar o cladire pentru Curtea de Apel, ci un adevarat centru de pregatire, dincolo de instanta, pentru magistratii din toata tara. Fiind in centrul tarii, credem ca acesta este locul potrivit pentru un asemenea proiect. Ramane ca impreuna cu primaria sa vedem care este cea mai buna optiune pentru instanta si pentru oras“, a spus Cazanciuc.

Ministrul a precizat ca, de la preluarea mandatului, in urma cu doi ani, este pentru prima data cand participa la inaugurarea sediului unui parchet.

Citeste si: LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL: MJ PROPUNE INTRODUCEREA UNEI PROCEDURI ADMINISTRATIVE PENTRU STINGEREA DATORIILOR

”Fata de bugetul anului trecut, anul acesta Ministerul Justitiei are dublu pentru investitii, iar asta inseamna ca anul acesta voi mai avea parte cel putin de o inaugurare de parchet si la anul de cel putin doua, in asa fel incat parchetele sa se modernizeze in ritm alert pentru a crea conditii decente pentru procurori si pentru cei care vin in contact cu actul de justitie“, a spus ministrul Justitiei.

Intrebat ce se va intampla cu instantele mici, precum Judecatoria Rupea care este la un pas de desfiintare, Cazanciuc a raspuns ca aceasta instanta este inclusa intr-un proiect de act normativ transmis de Consiliul Superior al Magistraturii si de Ministerul Justitiei catre Parlament. Proiectul a fost respins de Camera Deputatilor si se afla in dezbatere in momentul de fata la Senat.

Citeste si Klaus Iohannis: Justitia este una dintre cele trei puteri ale statului, nu o supraputere

”Am discutat cu membrii Comisiei juridice pentru a reexamina acel proiect. In mod cert nu ne permitem sa avem o instanta de judecata cu foarte putine dosare pentru ca avem o incarcare foarte mare in capitalele de judet. E un dezechilibru care se intampla nu numai in Romania, ci la nivelul intregii Europe. Se afla in reasezare harta judiciara, sunt foarte multe tari care inchid instante in orasele mici, acolo unde este activitate putina si se concentreaza pe marile localitati. O sa ramana in dezbatere chestiunea instantelor mici. Instanta nu este ca un spital care trebuie sa fie cat mai aproape de o anumita localitate. Trebuie sa fie intr-un loc in care sa avem suficienti oameni ca sa facem un act de justitie de calitate“, a adaugat Cazanciuc.

De asemenea, intrebat daca este multumit de durata medie a rezolvarii dosarelor in instanta, Cazanciuc a spus ca, intr-o cercetare facuta la nivelul Uniunii Europene cu privire la durata proceselor cu materie civila si comerciala, Romania este undeva la jumatatea clasamentului, cu mult inaintea unor state membre cu traditie.

”Chiar daca uneori, din motive obiective sau subiective, durata unor cauze concrete este mare, in ansamblu, mai ales dupa intrarea in vigoare a Codurilor, durata medie de solutionare a crescut foarte mult. In majoritatea cazurilor nu depaseste sase luni, in cel mai rau caz un an, ceea ce inseamna extrem de bine raportat la standarde europene“, a spus el.

Activitatea Parchetului Judecatoriei Brasov se desfasoara in noul sediu, aflat pe Bulevardul Garii, din 15 ianuarie, urmand, ca in cursul acestui an, si celelalte doua unitati de parchet, care au in prezent sediul pe strada Republicii, sa functioneze in noul imobil, dupa finalizarea lucrarilor de amenajari interioare. Cladirea beneficiaza de o suprafata de 1.000 de metri patrati, pusa la dispozitia Parchetului Tribunalului Brasov de catre Primaria Brasov, prin concesiune. Contractul de lucrari a fost atribuit in luna decembrie 2010, pentru o valoare totala de peste 9 milioane lei, pana la finalul anului trecut fiind realizate lucrari in valoare de 8,3 milioane lei.