Ministrul Justitiei si seful Penitenciarelor, AUDIATI de deputati in legatura cu CONDITIILE DIN INCHISORI

Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor a decis sa-i invite saptamana viitoare la audieri pe ministrul Justitiei si pe directorul Penitenciarelor, Catalin Bejan, pentru a discuta despre conditiile si gradul de ocupare din penitenciare, dupa ce comisia parlamentara a primit 260 de memorii.

”Vrem sa cadem de acord asupra unui grafic de vizite in penitenciare, sa verificam cele sesizate in memorii”, a precizat, marti, presedintele comisiei de abuzuri din Camera Deputatilor, Mircea Man (PNL).

Mircea Man, alaturi de Paul Dumbraveanu (PC) si Scarlat Iriza (PSD), au sustinut o conferinta de presa in care au aratat ca in perioada 2012-2014 au fost inregistrate la comisia parlamentara 260 de memorii ale persoanelor condamnate penal si aflate in penitenciare, care reclama regimul de detentie, hrana insuficienta, supraaglomerarea camerelor de detentie, conditiile igenico-sanitare.

Citeste si: ANCHETA IN PENITENCIARE: AVOCATUL POPORULUI va verifica CONDITIILE DE DETENTIE in raport cu respectarea DREPTURILOR OMULUI

”Am primit memorii si de la oameni politici, am primit si de la persoane publice (aflate in unitatile detentie-n.r.), care reclama regimul de detentie, aspecte legate de vizite si pachete si am trimit aceste memorii spre institutiile statului”, a precizat presedintele comisie de abuzuri, raspunzand la o intrebare pe aceasta tema si aratand ca nu poate sa nominalizeze persoanele politice aflate in penitenciare care au depus astfel de memorii.

Mircea Man a precizat ca deputatii din comisie vor sa discute saptamana viitoare, pe 10 februarie, cu reprezentantii ministerului Justitiei si ai Directiei Penitenciarelor despre bugetul si investitiile pe 2015 in cadrul penitenciarelor, precum si conditiile si gradul de ocupare al acestora.

”Vrem sa cadem de acord asupra unui grafic de vizite in penitenciare, sa verificam cele sesizate in memorii. Dupa audiere, o sa fac o informare Parlamentului si voi cere plenului sa stabileasca pentru fiecare judet, deputatii din acel judet, ca sa verificam aspectele sesizate in memorii la fiecare din penitenciare. Comisia are un numar limitat de membri, informez plenul sa desemneze comisii mixte cu un membru de la comisia de abuzuri, cu deputatii din zona respectiva si cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei si Directiei Penitenciarelor sa verificam aceste aspecte”, a explicat Mircea Man.

Citeste si: GIGI BECALI nu intruneste conditiile pentru ELIBERARE CONDITIONATA

Potrivit lui Man, cele mai multe reclamatii au fost trimise de detinuti care executa o pedeapsa privativa de libertate in unitatile de penitenciar din Giurgiu, Rahova, Jilava, Colibasi, Timisoara, Tg. Jiu, Iasi, Craiova.

Man a mai spus ca in 107 dintre aceste memorii au fost reclamate organele de urmarire penala ale Politiei si Parchetelor, precum si magistrati ai instantelor judecatoresti, care, in opinia petentilor, ar fi dat dovada de cercetare abuziva, rele tratamente, neasigurarea asistentei juridice.

Mircea Man a aratat ca toate acest petitii au fost trimise spre solutionare conducerilor CSM, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si DNA.

”Alte 153 de memorii s-au referit la incalcarea prevederilor legii 254/2013, respectiv 28, in 2012, 37, in 2013 si 88, in 2014. In acest sens sunt reclamate fapte privind hrana care este insuficienta si prost gatita, supraaglomerarea camerelor de detentie prin nerespectarea suprafetelor stabilite pentru fiecare persoana, precum si a cazarii in aceeasi camera a celor condamnati pentru fapte deosebit de grave si a recidivistilor cu infractori primari, asistenta medicala precara, neluarea unor masuri igienico-sanitare individuale si colective. Sunt situatii incredibile, cu spatii extrem de restranse, cu un numar mare de detinuti, cu imposibilitatea de a folosi o igiena corespunzataore”, a mai spus Mircea Man.

El a aratat ca unii dintre cei care au trimis petitii la comisie au fost persecutati, dupa ce s-a aflat de demersul lor.

De asemenea, Mircea Man a aratat ca nu i se pare corect ca deputatii din comisie sa nu aiba un raspuns de la institutiile pe care le-au sesizat, dupa primirea acestor memorii.