Numele ministrului Mediului, Attila Korodi, apare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri

Numele ministrului Mediului, Attila Korodi, apare in dosarul retrocedarilor ilegale. Potrivit referatului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Attila Korodi (UDMR) ar fi fost rugat sa intervina in dosarul Romsilva, mai exact pe langa directorul Romsilva, Adam Craciunescu.

Potrivit referatului DNA privind propunerea de arestare preventiva a sase inculpati de la ICCJ, inculpatii din dosarul retrocedarilor ilegale sustineau ca vor lua legatura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe langa directorul Romsilva, potrivit Agerpres.

DNA cere aviz pentru arestarea preventiva a deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. Viorel Hrebenciuc ar fi fost “cointeresat” sa intervina la autoritati locale din judetul Bacau, dar si la autoritati centrale, in cazul retrocedării ilegale a celor 43.000 de hectare de padure, din care ar fi trebuit sa primeasca 12.000 de hectare, potrivit DNA.

Potrivit DNA, inculpati din dosarul retrocedarilor ilegale sustineau ca vor lua legatura cu Attila Korodi pentru a interveni pe langa directorul Romsilva, Adam Craciunescu.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat vineri seara, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca “era imposibil” ca inculpati din dosarul retrocedarilor ilegale sa fi luat legatura cu el, intrucat nu ii cunoaste pe cei mentionati in referatul procurorilor DNA.

Mondo News iti recomanda si: DNA solicita incuviintarea ARESTARII deputatilor VIOREL HREBENCIUC si IOAN ADAM

“Nu ii cunosc pe acei oameni (…) Chiar nu stiu cine sunt”, a afirmat Korodi.

In documentul DNA se mentioneaza ca “numitii Kadas losif, Iacob Sorin Ioan si Matasel Ioan au luat legatura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe langa directorul general al Romsilva, Craciunescu Adam, reusind sa poarte o discutie cu acesta pe tema dorita”.

Korodi a mai precizat ca nu a fost contactat de anchetatori in legatura cu acest dosar. “Daca sunt, raspund cu placere (…) Ma simt confortabil”, a afirmat el.

Attila Korodi a mai sustinut ca “in tot ce inseamna domeniul silvic”, Ministerul Mediului are “mici responsabilitati in aceasta zona”, precum cele legate de arii protejate.

Procurorii arata ca, in august 2014, Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc si Aurel Olari (persoana care a aderat la grup ulterior) intentionau sa efectueze demersuri pentru a interveni pe langa trei judecatori care solutionau cererea de revizuire aflata pe rolul Tribunalului Sibiu in legatura cu respectivele retrocedari de paduri si terenuri.

“Pentru a realiza scopul urmarit de grup, respectiv punerea in posesie si apoi valorificarea prin vanzare a padurii, constatand ca inculpatul Adam Craciunescu nu a dat curs solicitarii, inculpatul Hrebenciuc Viorel discuta cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discutie in mediu ambiental din 13 august 2014) despre actiunile pe care trebuie sa le intreprinda in viitorul imediat apropiat pentru a-l determina pe Craciunescu sa execute ordinele date. In aceasta discutie, Hrebenciuc propune ca varianta efectuarea de presiuni prin intermediul lui Sarbu Ilie: ‘Viorel Hrebenciuc: …?.., acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap..?…”, au retinut anchetatorii.

CITESTE SI:  DNA: Primele ARESTARI in dosarul RETROCEDARILOR ILEGALE

In acelasi context, discutand despre punerea in posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, Viorel Hrebenciuc i-a spus lui Bengescu: “Pot face presiuni pe aia acolo ca nu stiu ce, merge in sedinta peste ei. (…) Eu maine dupa-amiaza la 4 jumate vorbesc inca o data… la Bacau, sa vad daca au primit vreun semnal. Si daca n-a primit, te trimit la Craciunescu sa-i spuna Craciunescu ca stie ca ai avut o discutie si-i spune exact ce are de facut. Ai inteles? (…) Adica, o lucram… (…) Asa.” – arata procurorii.

In document se mentioneaza ca, avand in vedere ca promisiunile lui Viorel Hrebenciuc nu au dus la rezolvarea imediata a “problemei” grupului, avand in vedere si problemele penale ale acestuia dintr-un alt dosar, in interiorul grupului au aparut persoane care dobandit un rol important, precum inculpatii Sorin Iacob, Ioan Matasel, zis Nelu, Iosif Kadas, Claudiu Bocan, Aurel Olari, Janica Poenaru sau Andrei Poteaca.

“Din probe rezulta ca acest grup extins are in desfasurare si alte ‘spete’ privind retrocedari de imobile sau reconstituiri ale dreptului de proprietate in mod ilegal, nu numai Domeniul Ghica (in Calarasi, Sinaia, Buzau, Galati, Valcea, Suceava). Referitor la acest din urma caz, numitii Kadas losif, Iacob Sorin Ioan si Matasel Ioan au luat legatura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe langa directorul general al Romsilva, Craciunescu Adam, reusind sa poarte o discutie cu acesta pe tema dorita”, se arata in referat.

Referitori la cei patru inculpati retinuti preventiv pentru care DNA a solicitat ICCJ luarea masurii arestarii preventive, respectiv Costin Bengescu, Iosef Kadas, Sorin Iacob si Jenica Poenaru, procurorii mentioneaza ca, din materialul probator administrat au rezultat date certe ca, profitand de dorinta suspectului Paltin Gheorghe Sturdza de a primi o suma de BANI in schimbul padurii, au constituit/aderat la un grup infractional organizat, facand “orice demers necesar” pentru obtinerea posesiei padurii.

“Pentru aceasta s-a apelat la influenta unor persoane din partide politice asupra conducerii institutiilor/autoritatilor publice cu competente in aceasta punere in posesie, iar pe de alta parte s-a actionat pe plan local prin coruperea unor functionari din cadrul Directiei Silvice Bacau. Trebuie subliniat ca demersurile intreprinse au fost motivate si de urmarirea unui interes propriu, FINANCIAR, al membrilor grupului, respectiv un procent din pretul vanzarii padurii. In scopul coruperii functionarilor publici, inculpatii au fost dispusi ca din partea lor, din propriii bani, ‘sa faca donatii’ pentru a convinge’ functionarii publici sa le rezolve favorabil cererile”, se sustine in document.

In referat este redata urmatoarea discutie:

“Janica Poenaru : V-ati gandit sa-i lasati suprafata aia cuiva …?…
Sorin Iacob: Depinde cat.
Janica Poenaru: Sa i-o donati.
Sorin Iacob: Depinde cat.
Janica Poenaru: Pai… ca se poate.
Sorin Iacob: Da, sa zica cat. Deschis.
Janica Poenaru: Ca decat cu banul, care e periculos, o donatie facuta pe nu stiu ce neam al lui, de-a cata spita…
Sorin Iacob: N-am nimica impotriva… Dur sa ne zica… Adica clar ei ne contesta un drept…?…”

In referat se subliniaza faptul ca inculpatii au inteles ca, “pentru a avea rapid CASTIG de cauza, trebuie sa actioneze la nivelul conducerii de varf a Romsilva”, motiv pentru care, pe diferite cai, s-a incercat influentarea directorului acestei institutii, Adam Craciunescu.

“Spre exemplu, inculpatul Bengescu discuta cu Viorel Hrebenciuc despre posibilitatea influentarii lui Craciunescu prin intermediul suspectului Ilie Sarbu. Inculpatii Iacob si Kadas afirma ca s-au deplasat personal la biroul lui Craciunescu si acesta le-a promis o rezolvare favorabila, iar inculpatul Poenaru Janica a apelat la cunostintele sale din ministere pentru a gasi ‘o cale batuta’ pentru discutie privata cu inculpatul Craciunescu Adam. Sub protectia si pretextul unor mandate de reprezentare date de suspectul Sturdza, inculpatii au efectuat orice fel de demers, inclusiv nelegal, pentru atingerea scopului grupului (dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta). Periculozitatea acestora rezulta si din modul concret de actiune, de faptul ca nu au limite, iar pentru atingerea scopului grupului au fost dispusi si au incercat sa corupa orice functionar sau demnitar din stat, inclusiv ministri”, se mai arata in referat.