Ministrul Radu Stroe se afla la Guvern unde prezinta raportul preliminar al accidentului aviatic din Cluj

Ministrul de Interne, Radu Stroe, se afla la aceasta ora la sediul Guvernului, unde prezinta un raport preliminar in cazul accidentului aviatic produs ieri in judetul Cluj.

Raportul Ministerului de Interne cuprinde primele concluzii ale tragediei aviatice de la Cluj, in care au murit pilotul Adrian Iovan si Aurelia Ion, studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti. Avionul de mici dimensiuni de tip BN-2 a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata. Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de localnici dupa cautari de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajatti ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

La nivelul Guvernului s-a decis ca vicepremierul Gabriel Oprea sa coordoneze rapoartele primite de la toate ministerele cu institutii care au atributii in astfel de situatii, pe care le va comunica la Guvern in cursul zilei de miercuri.

“Din dispozitia primului-ministru Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea va prezenta o informare, pana la sedinta de Guvern de maine, privind modul in care au actionat institutiile publice potrivit prevederilor legale, dupa producerea evenimentului aviatic produs, luni dupa-amiaza, in judetul Cluj. In acest sens, viceprim-ministrul pe probleme de securitate nationala a solicitat tuturor institutiilor cu atributii sa transmita de urgenta rapoarte complete privind masurile si actiunile derulate in scopul salvarii victimelor evenimentului aviatic, soldat cu doi morti si cinci raniti”, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis Mondo News.

Potrivit documentului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Sanatatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale urmeaza sa furnizeze date si informatii complete referitoare la modul in care structurile responsabile au actionat in operatiunile de cautare si salvare a victimelor evenimentului aviatic.

“Vor fi verificate, totodata, conditiile in care a fost planificat si s-a derulat zborul aeronavei in cauza. In baza constatarilor se vor lua masurile care se impun”, se mai arata in comunicat.

Pilotul Adrian Iovan si Aurelia Ion, studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti, si-au pierdut viata dupa ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul caruia se afla un echipaj medical, a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul.

In avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, o studenta si doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.
Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de localnici dupa cautari de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajatti ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic – medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihorprecum si copilotul avionul prabusit, Razvan Petrescu – sunt internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj, ultimii doi raniti fiind adusi la UPU Cluj marti dimineata, in jurul orei 4.30.

Reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca au anuntat, marti dimineata, intr-o conferinta de presa, ca toate cele cinci victime ale accidentului aviatic, aflate la terapie intensiva, sunt constiente si stabilizate hemodinamic si respirator.

Cele cinci victime, care au varste cuprinse intre 23 si 46 de ani, au traumatisme cervicale, cranio-cerebrale, contuzii si, in particular, traumatisme toracice sau de membre, iar starea lor este stabila.

“Una dintre victime are fractura de bazin, fractura de femur pe stanga, un traumatism toracic, a fost internata pe terapie intensiva. A doua venita tot cu masina de victime multiple prezinta un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicala, un traumatism toracic si de bazin, a mers tot pe terapie intesiva. A treia victima prezinta un traumatism de coloana, cu fractura de coloana dorsala D10 si cu un traumatism toracic cu fractura de coaste. A patra victima prezinta un traumatism cranian, traumatism de coloana cervicala si coloana dorso-lombara si asociat prezinta un traumatism de glezna dreapta cu plaga. A cincea victima prezinta un traumatism de coloana dorso-lombara cu hematom la nivelul bazinului. Toti vor fi internati pe Terapie Inteniva,” a precizat seful UPU Cluj-Napoca, Adela Golea.