Ministrul Ramona Manescu a participat, la Luxemburg, la reuniunea ministeriala UE – Parteneriatul Estic

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a participat miercuri, la Luxemburg, la reuniunea ministeriala UE – Parteneriatul Estic, cu tema „Conectarea Europei, posibilitati create de cooperarea cu Parteneriatul Estic in domeniul transporturilor”. In cadrul reuniunii au fost supuse aprobarii Declaratia Comuna privind viitorul cooperarii in domeniul transporturilor intre UE si statele acestui parteneriat si lista proiectelor de infrastructura de pe teritoriul statelor Parteneriatului Estic.

Ramona Manescu si-a exprimat convingerea ca aceasta reuniune va contribui substantial la dezvoltarea legaturilor transeuropene de transport intre statele Uniunii Europene si statele aflate in imediata vecinatate.

Ministrul Transporturilor a salutat eforturile Comisiei Europene pentru realizarea unei harti complete a infrastructurilor de transport, care permite identificarea prioritatilor de dezvoltare atat pentru Romania, cat si pentru toti vecinii nostri.

„Este imperativ sa ne concentram pe finalizarea cu prioritate a acelor coridoare de transport care au cea mai mare valoare adaugata pentru schimburile comerciale de la nivelul continentului, care acopera principalele fluxuri de trafic. Ar trebui sa plecam de la crearea unei retele centrale pe care s-o dezvoltam in timp. Daca vom reusi apoi sa echipam aceasta retea cu sisteme inteligente de transport si vom agrea masuri care sa reduca timpii de asteptare din frontiere si sa elimine cat mai mult posibil barierele tehnice si administrative existente, vom asista la o crestere a traficului, cu toate efectele economice pozitive care decurg din aceasta”, a declarat ministrul roman al Transporturilor.

Totodata, Romania si-a asumat obiectivul de a deveni un actor important in spatiul Europa – Caucaz – Asia, un promotor al initiativelor regionale si un sustinator al reformei si modernizarii reale in aceasta zona. Coridorul de Transport Europa-Caucaz-Asia (TRACECA) este ruta care traverseaza statele din regiunea Marii Negre, Caucazul de Sud si Asia Centrala, proiectat ca alternativa de transport la varianta nordica trans-siberiana.

Programul TRACECA este un program al Uniunii Europene de asistenta tehnica in domeniul transporturilor si este destinat finantarii proiectelor pe Coridorul de transport Europa-Caucaz-Asia. Acest program urmareste sa contribuie la dezvoltarea relatiilor economice, a comertului si a legaturilor de transport in aceasta regiune si sa asigure accesul la piata internationala a transportului rutier, feroviar si a navigatiei comerciale.