Ministrul Ramona Manescu: Avem avertizare de furtuna pe mare, este exclus sa deschidem porturile cel putin pana miercuri

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat marti seara, la Romania TV, ca in noaptea de marti spre miercuri a fost instituita o avertizare de furtuna pe mare, astfel incat toate porturile raman inchise, respectiv Portul Constanta, cel de la Mangalia si Portul de la Midia.

“Cea mai grava situatie este in Portul Constanta, Mangalia si Midia, nicio nava nu mai iese, la fel si pe Dunare la Bara Sulina. In noaptea aceasta avem avertizare de furtuna pe mare, este exclus sa deschidem porturile cel putin pana maine”, a declarat ministrul Ramona Manescu.

Ramona Manescu a mai precizat ca situatia a intrat in normal pe caile ferate, ca urmare a precipitatiilor si rafalelor puternice de vant inregistrate in ultimele ore in Romania si a explicat ca problemele cauzate de caderea copacilor pe sinele de cale ferata au cauzat intarzieri cumulate la nivel national de 1.100 minute.

“Am primit avertizari, noi am reactionat astazi inca de la primele ore, cand am fost sesizati ca au cazut copaci. La Bucuresti – Videle situatia a fost remediata in 2 ore, insa la Timisul de Sus, Darste si Predeal o buna bucata s-a circulat pe un singur fir. Inca se lucreaza, 7 trenuri au fost oprite in gari, pe anumite tronsoane oamenii au fost transferati dintr-un tren in altul, mai multe locomotive au fost inlocuite cu locomotive Diesel, am incercat sa rezolvam problema in asa fel incat oamenii sa nu sufere. Intarzierile cumulate la nivel national au fost de 1.100 minute. Cazand copacii, au distrus linii de electrificare, au blocat calea ferata si din fericire pe unele tronsoane s-a reluat traficul, dar inca se mai lucreaza la Timisul de Sus – Darste si Timisul de Sus – Predeal. Aici se circula pe un singur fir”, a declarat ministrul, pentru televiziunea amintita.

Ramona Manescu a explicat, totodata, ca Ministerul Transporturilor a organizat deja comandamentul de iarna si a facut un necesar de utilaje, cele mai multe resurse urmand a fi dispuse in zonele cu cel mai mare risc la inzapezire.

“Fata de alti ani, Ministerul Transporturilor a organizat deja comandamentul de iarna. Am facut si un necesar de utilaje de care avem nevoie. Avem pluguri care nu mai functioneaza in inventar, o sa incercam sa ne descurcam cu ce avem, e greu sa suplimentam bugetul in acest sens. Ar trebui sa achizitionam, insa va trebui sa ne descurcam cu ce avem. Daca vine o ninsoare puternica, avem harta zonelor cu cel mai mare risc, acolo o sa mobilizam cele mai multe resurse”, a conchis Ramona Manescu.

“Circulatia feroviara intre Brasov si Predeal a fost reluata, incepand cu ora 19.00, dupa ce echipele feroviare au intervenit pentru taierea si indepartarea celor noua copaci cazuti pe linia de contact si in gabaritul caii ferate, intre statiile Darste – Timisu de Sus – Predeal (firul I). Sapte trenuri de calatori care au stationat in garile Brasov si Predeal si-au reluat circulatia in conditii de siguranta, intarzierile totale inregistrate de acestea fiind de 1.100 de minute”, se arata intr-un comunicat al CFR.

Ce ne asteapta la noapte si maine din punct de vedere meteorologic

Meteorologii au anuntat ca pentru aceasta noapte, ploile se vor diminua cantitativ si se vor restrange ca arie. Ciclonul responsabil de ploile din ultima perioada se retrage catre bazinul Marii Negre. Singurele regiuni periclitate de precipitatii sunt cele din sud-estul extrem al tarii, respectiv Constanta si Tulcea, unde se asteapta rafale de 90 km/h.

Dupa ce se va limpezi cerul de nori, ne asteptam ca temperaturile nocturne sa scada puternic, minus 6 grade in estul Transilvaniei pana la 6-7 grade pe litoral. In a doua zi a saptamanii urmeaza o vreme cu aspect frumos, insa foarte rece. Noaptea temperaturile coboara spre limita de inghet, inclusiv in Bucuresti. Tendinta de incalzire va aparea de duminica, insa se va resimti mai mult saptamana viitoare.