Ministrul rus de Externe: Fotografiile prezentate de SUA privind militarii rusi din Ucraina sunt trucate

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat miercuri prezenta in Ucraina a unor militari sau ofiteri ai serviciilor ruse si a afirmat ca fotografiile dezvaluite de Washington privind prezenta acestora sunt “trucate”.

“Singurul lucru specific pe care Statele Unite il prezinta, cu exceptia fotografiilor trucate pe calculator, singurul indiciu deosebit la care au apelat (pentru a spijini teza conform careia militari rusi s-ar afla in Ucraina) este ca persoanele utilizeaza arme rusesti”, a declarat Lavrov.

“Toata lumea utilizeaza in Ucraina arme rusesti usoare, pistoale de tip Kalasnikov si Makarov, prin urmare nu este un argument foarte convingator”, a adaugat el.

Departamentul de Stat american a dezvaluit, luni, imagini furnizate de Kiev care arata, in opinia sa, ca separatisti inarmati in estul Ucrainei sunt de fapt militari sau ofiteri ai serviciilor ruse.

NATO, ingrijorata de amenintarile Rusiei

O serie de fotografii furnizate de Kiev prin intermediul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) arata o imagine realizata in Georgia in 2008 a unui militar cu barba roscata, purtand insigna unei unitati a fortelor speciale ruse.

Acelasi barbat, cu barba ceva mai alba, apare pe o alta fotografie realizata in timpul ocuparii unui comisariat din orasul Kramatorsk de catre militanti separatisti. “Aceeasi persoana a fost vazuta si la Slaviansk, la 14 aprilie 2014”, afirma legenda unei a treia fotografii in care se vede un barbat in uniforma, cu tigara in gura.

O alta serie de imagini, unele realizate in Crimeea, iar altele in ultimele zile in estul Ucrainei, este infatisand acelasi barbat.

Vezi aici amenintarile transmise de Rusia catre Ucraina

O a treia serie, furnizata de Kiev, dezvaluie “fotografii de familie” ale membrilor unei unitati prezentate.

Potrivit Departamentului de Stat american, imaginile dezvaluite reprezinta “indicii ale unei conexiuni intre Rusia si o parte dintre militantii inarmati din estul Ucrainei”.