Ministrul Sanatatii, dupa ce a donat sange: Vom reinfiinta centrele mari de donare de la Spitalul Fundeni, Universitar si la Bagdasar

Ministrul Sanatatii, Nicole Banicioiu, a anuntat, joi dupa ce a donat sange, in cadrul campaniei lansate de chiar de el, ca va reinfiinta centrele mari de donare din spitale, inchise acum trei ani, incepand cu Spitalul Fundeni, in septembrie, si continuand cu Spitalul Universitar si Bagdasar.

Ministrii Sanatatii, Nicolae Banicioiu, de Externe, Titus Corlatean, Finantelor, Ioana Petrescu, Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si Justitiei, Robert Cazanciuc, au mers, joi, sa doneze sange, la Centrul de Transfuzie Sanguina (CTS) Bucuresti, dupa apelul facut in acest sens de cel dintai, dat fiind deficitul de sange din spitale in perioada de vara.

In afara de Eugen Teodorovici, respins la donare pentru ca lua antibiotice pentru o raceala, toti ceilalti patru membri ai Guvernului au donat. Si ministrul Apararii, Mircea Dusa, a donat joi sange, la Spitalul Militar. 

Nicolae Banicioiu a declarat, la plecarea de la Centrul de Transfuzie, ca se bucura de roadele apelului la donare facut de el in urma cu doua zile.

“Ma bucur de roadele acelui apel si vad ca si la centrul Bucuresti, dar si in tara numarul donatorilor a crescut. M-au informat ca este o crestere de 20 – 25 la suta a numarului donatorilor. Asta ma bucura. Asta inseamna ca am fost intelesi, asta insemna ca populatia este alaturi de cei care sunt in suferinta, cei care au nevoie de sange. Vom continua, este doar un pas. Suntem decisi sa mergem mult inainte si sa avem mai multa indrazneala in proiecte de acest tip. Vom colabora cu institutiile publice unde vom trimite centrele mobile”, a spus ministrul Sanatatii, precizand ca programul CTS Bucuresti a fost prelungit pana la ora 16.00.

Citeste si: CRIZA DE SANGE in spitale. Ministerul Sanatatii face APEL la cetateni sa DONEZE voluntar

Aceasta a amintit ca in urma cu trei ani au fost inchise foarte multe centre de recoltare de sange si “acum resimtim consecinta aceasta”.

“Vara este o scadere a numarului de donatori, la fel si in zilele de iarna. De aceea cred ca reinfiintarea centrelor mari de donare in spitale este o necesitate. in septembrie deschidem un centru la Spitalul Fundeni si apoi la Universitar si Bagdasar. in prezent, in Romania sunt 42 de centre de transfuzie, doua dintre ele fiind in Bucuresti,”, a explicat ministrul.

Totodata, Banicioiu a vorbit despre o lege care va permite majorarea valorii tichetului de masa acordat donatorilor, dar si despre dotarea viitorelor centre.

“in momentul de fata se lucreaza la o lege care are prevederi privind cresterea cuantumului cupoanelor de la donare, insa dicolo de cuantumul pe care ne gandim sa-l marim, trebuie sa ne gandim si la partea de infrastructura si dotare materiala”, a mai spus Banicioiu.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a spus, dupa donare, ca a mai facut acest lucru de cel putin doua-trei ori.

“Am vorbit cu medicii de aici sa organizam un punct mobil si la alte institutii, la Ministerul de Externe, de exemplu, pe baze voluntare. Dar ma bate gandul sa invit nu doar diplomatii romani, ci si ambasadorii acreditati la Bucuresti sa faca acest gest absolut necesar”, a declarat Corlatean.

Citeste si: Sapte CENTRE DE TRANSFUZII din tara, RENOVATE prin programul “O sansa pentru viata”

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu a spus ca a venit doar sa doneze sange si sa salveze o viata.

“Am a venit doar sa donez sange si sper sa ajut sa salvez o viata. Domnul ministru stie ca are suportul meu intotdeauna”, a spus Petrescu precizand ca a donat pentru prima data si se simte bine.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a spus ca donarea este “un pas mic pe care il facem azi pentru o cauza mare”.

“Dincolo de acest gest al nostru, cred ca trebuie sa incurajam participarea la orice cauza sociala, fie ca donam sange, fie ca donam pentru alte cauze”, a spus Cazanciuc.

Intrebat daca va cere o zi libera premierului si un cupon de masa, ministrul Justitiei a raspuns negativ.

“Am aflat ca avem dreptul la tichete de masa si o zi libera. Am spus ca vom lasa tichetele de masa aici, iar ziua libera o vom serba prin munca”, a mai spus Cazanciuc.

La randul lui, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a spus ca va reveni la CTS sa doneze imediat ce sanatatea ii va permite. El a mentionat ca a mai donat sange o data demult.

Directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti, Doina Gosa, a declarat joi ca, dupa apelul facut de ministrul Sanatatii, a crescut numarul de donatori, cu 30 – 40 la suta, in aceasta zi inregistrandu-se aproape 400 de donatori.

La inceputul acestei saptamani, ministrul Sanatatii a facut un apel catre cetateni sa doneze sange, avand in vedere sesizarile primite privind deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare.

“In lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20 – 25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate”, arata Nicolae Banicioiu intr-un comunicat.

In plus, ministrul Sanatatii a cerut reprezentantilor Institutului National de Hematologie analizarea posibilitatii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar si cresterea numarului de utilizari ale celor cinci centre mobile de recoltare achizitionate in anul 2009.

“Autocarele trebuie folosite nu numai in locuri publice. Trebuie sa se deplaseze la institutii, firme pentru a recolta sange de la persoane voluntare, asa cum se procedeaza si in alte tari europene. Fiecare autocar va deservi un numar de judete iar activitatea va fi monitorizata atent in vederea cresterii numarului de donari si reducerii lipsei de sange”, a adaugat Banicioiu.