MINISTRUL SANATATII, PATRICIU ACHIMAS CADARIU, SI-A DAT DEMISIA. INLOCUITOR SURPRIZA. UPDATE

Ministrul Sanatatii, PATRICIU ACHIMAS CADARIU, urmeaza sa isi depuna DEMISIA in cursul zile de luni, informeaza postul B1 Tv. DEMISIA lui PATRICIU ACHIMAS CADARIU este rezultatul ultimelor scandaluri care au zguduit SANATATEA in ultimele luni, scandalul bebelusilor bolnavi din Arges si scandalul dezinfectantilor diluati de la HEXI PHARMA.

UPDATE 15.25: “Am avut o discutie cu premierul DACIAN CIOLOS, dupa ce anuntase ca va fi intrunita comisia pentru rezolvarea problemei dezinfectantilor. Au existat probleme de abordare, motive pentru care am decis sa-mi inaintez demisia. Principala preocupare o reprezinta siguranta pacientilor, in conditiile respectarii legii. Am ales sa realizam analizele care puteau fi facute cel mai rapid, pentru a putea lua masurile administrative potrivite.

Nu putem sa vorbim despre analize in laboratoare neautorizate, pentru ca acest lucru poate sa coste Romania in justitie”, a spus Achimas Cadariu, adaugand ca, in programul infectiilor nosocomiale, “am prezentat propuneri de legi si schimbari de personal care se impun, nu liste de cumparaturi”.

“S-a discutat mult despre declaratiile mele despre acele 5 procente. Cele 5 procente se refereau la 5 procente din totalul testelor de sanitatie care au fost facute. Nu am publicat lista spitalelor pentru ca eram in contextul anchetei penale. Acea lista trebuie interpretata deoarece una este cand apare un test pozitiv, care poate sa aiba mai multe cauze.

Principala preocupare a noastra o reprezinta siguranta cetateanului. Pacientii nu cred ca trebuie sa fie trasi intr-un joc in care sa li se induca panica, pentru ca e singurul sistem pe care il avem si majoritatea pacientilor nu isi permite sa ia un bilet si sa plece din tara”, a mai declarat Patriciu Achimas Cadariu.

UPDATE 13.20: Premierul DACIAN CIOLOS a anuntat oficial ca va asigura INTERIMATUL la MINISTERUL SANATATII dupa plecarea lui PATRICIU ACHIMAS CADARIU! Acest interimat nu poate dura mai mult de 45 de zile conform legislatiei in vigoare.

UPDATE 12.05:  MINISTRUL SANATATII, PATRICIU ACHIMAS CADARIU, SI-A DAT DEMISIA, iar premierul DACIAN CIOLOS i-a acceptat-o! “Am acceptat astazi demisia domnului ministru PATRICIU ACHIMAS CADARIU care mi-a fost inaintata in cursul acestei zile. In perioada urmatoare voi inainta presedintelui Iohannis o propunere pentru functia de ministru al Sanatatii”, informeaza Guvernul.

Plecarea lui PATRICIU ACHIMAS CADARIU vine in contextul imensului scandal privind dezinfectantii diluati din spitale si modul in care a gestionat MS dezvalurile pe aceasta tema si controalele demarate in unitatile spitalicesti.

Scandalul, ce are are in centru principalul furnizor de dezinfectanti din sistem, HEXI PHARMA, a izbucnit dupa dezvaluiri facut pe Tolo.ro, investigatii privind problemele de acest tip din sanatate fiind facute si de Euractiv.ro si Rise Project.

PATRICIU ACHIMAS CADARIU este acuzat ca a mintit in conferinta de presa de miercuri, atunci cand a declarat ca nu poate publica lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme in urma controalelor recente “pentru ca Parchetul face o ancheta si aceasta lista e parte din dosar”.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: realitatea