Ministrul Tudorel Toader despre extrădarea Elenei Udrea: Există precedent!

Extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar și în lipsa unui tratat bilateral în domeniul extrădării cu Costa Rica, a declarat miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader.

El a spus că a mai fost extrădat un cetățean român din Costa Rica, iar alt caz similar, în afară de cel al Elenei Udrea, este pe rol pe baza ”curtoziei internaționale”.

Primul pas este ca persoana să fie dată în urmărire internațională, lucru ce se dispune de centrul de cooperare internațională la solicitarea instanței emitente a mandatului de arestare. ”Aceasta se pronunță, urmează să se propnunțe, cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru a se adresa Ministerului Justiției pentru formulare cererii de de extrădare”, a spus Tudorel Toader.

Citește și: DOSARUL GALA BUTE: ELENA UDREA CONDAMNATĂ DEFINITIV LA ȘASE ANI DE ÎNCHISOARE

Ministrul Justiției a spus că nu avem un tratat bilateral in domniul extrădării, însă cooperarea în această materie poate să aibă loc pe 2 proceduri:

curtoazia internațională, cu asigurarea reciprocității. În precedent am avut un astfel de caz din Costa Rica, în acest moment se află pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica, altul decât cel la cate facem referire;

a doua procedură se poate realiza in baza conveniilor multilaterale în care cele două țări au calitatea de parte. Aici trebuie verificat domeniul de relgementare al respectivei convenții la care România și Costa Rica să fie parte, să se circumscrie infracțiunilor pentru care se cere să extrădarea;

Intervalul de timp in care se poate derula procedura de extrădare ține de legislația Costa Rica, adăugat el. Tudorel Toader a repetat că a existat deja un caz pe baza curtoaziei, iar altul este pe rol, ceea ce înseamnă că în cazul primei proceduri posibile ”avem temei, prin urmare lipsa tratatului bilateral nu exclude extrădarea”.

Sursa foto: adevarul