Ministrul ungar de Externe a lansat un nou atac virulent la adresa președintelui României!

Reacția Ministerului Afacerilor Externe

Peter Szijjarto, impertinentul ministru ungar de Externe, a lansat vineri pe pagina sa de Facebook, un nou atac virulent la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, pe care l-a calificat ca fiind „un politician extremist antimaghiar”.

Update: Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că “a luat notă cu surprindere de reacţia complet nejustificată, disproporţionată şi scoasă din context” a lui Peter Szijjarto, ministrul de Externe din Ungaria.

“Decizia Preşedintelui României de a transmite, conform competenţelor sale, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune şi nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorităţii maghiare din România”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

“Aşa cum a reiterat în repetate rânduri, partea română îşi menţine interesul sincer de construire a unei relaţii autentice de bună vecinătate şi de cooperare în beneficiul reciproc al cetăţenilor noştri, indiferent de etnie. De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menţionează explicit intenţia la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile şi practicii curente, în vederea consultării autorităţilor competente cu privire la iniţiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza”, precizează sursa citată.

Ministerul de Externe concluzionează că “scoaterea din context a intenţiilor reale ale părţii române denotă inclusiv lipsa manifestă a informării şi documentării adecvate a părţii ungare cu privire la motivaţia sesizării de neconstituţionalitate, disponibilă public”.

Știre inițială

„Din păcate Președintele Romaniei este un politician extremist antimaghiar. Implică încontinuu Ungaria si guvernul ungar în campania electorala din România. Acum, pe deasupra, face rău în mod intentionat relației ungaro-romane si nu se sfiește să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentru maghiari, cât și pentru români. Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granița celor două state, respectiv înlesnesc viața de zi cu zi a celor care trăiesc acolo. Veto-ul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a apropierii celor două națiuni. Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece aceasta este și în interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc”, a scris Peter Szijjarto, pe pagina personală de Facebook.

Declarația ministrului ungur vine la doar câteva ore după ce Iohannis a anunțat că trimite la CCR o lege care prevedea deschiderea unui punct de frontieră cu Ungaria.

Sursa foto: maszol