MINIVACANTA de RUSALII: Pe LITORAL e CALD, sunt TURISTI, mai putin SALVAMARI

Salvamarii din Mamaia si Constanta nu au iesit pe plaja de la 1 iunie, cand incepe oficial sezonul de imbaiere, deoarece nu au fost finalizate toate formalitatile legale. Ei spun totusi ca sunt pregatiti sa o faca imediat ce isi vor lua in primire posturile, informeaza News.ro.

Potrivit Primariei Constanta, procedura de licitatie pentru achizitia serviciului de salvamar si prim-ajutor pentru plajele din Constanta si Mamaia a fost incheiata. Primarul Decebal Fagadau spune ca acesta este primul an in care procedurile de achizitie se deruleaza conform noii legii, o procedura care din punct de vedere al autoritatilor locale este mai laborioasa, mai lunga.

Castigatoare a fost desemnata Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania, cea care s-a ocupat de acest serviciu si in ultimii ani. Cu toate acestea, mai trebuie semnat contractul intre Primarie si ANSPSR, dupa care salvamarii pot intra pe plaje.

Valoarea acestui contract este de aproximativ 2,6 milioane de lei, iar pentru prima oara vor fi asigurate serviciile de salvamari si in extrasezon, spun reprezentantii Primariei Constanta. Astfel, in perioada de sezon, lunile iunie, iulie si august, aproximativ 90 de salvamari se vor afla pe plaje din Mamaia si Constanta, in capetele de sezon numarul acestora va fi mai scazut, iar intre octombrie si aprilie vor fi 10 salvamari care vor asigura permanenta pentru situatiile de urgenta, ei putand fi solicitati ori de cate ori este nevoie.

Primarul municipiului Constanta, Decebal Fagadau, a explicat ca oricat de devreme ar fi fost facuta licitatia si declansate procedurile situatia nu s-ar fi schimbat. “Ganditi-va cand s-a aprobat bugetul national”, a reamintit el. Coordonatorul salvamarilor din Mamaia si Constanta, Gabriel Culea, a declarat: “Eu m-am ocupat de pregatirea salvamarilor, nu stiu exact ce probleme au fost. Noi suntem pregatiti si speram sa intram pe plaja de pe o zi pe alta. Asteptam ca aceste probleme sa se rezolve cat mai repede”.

In minivacanta de 1 Mai, salvamarii au fost prezenti in mod voluntar pe plajele din Mamaia si Constanta, dar nu au mai facut acest lucru si in minivacanta de Rusalii, sperand ca aspectele contractuale sa se rezolve cat mai repede.

Conform legislatiei, sezonul de imbaiere incepe la 1 iunie si se incheie la 15 septembrie. Temperatura apei marii in aceasta perioada este intre 18 si 20 de grade. In minivacanta de Rusalii, peste 50.000 de turisti sunt asteptati pe litoralul romanesc.

Sursa foto: ziua de constanta