Mircea Cartisorean: Munca Marioarei Murarescu insumeaza mii de minute de banda video

Interpretul de muzica populara, Mircea Cartisorean, si-a exprimat regretul pentru trecerea in nefiinta a Marioarei Murarescu si a declarat, pentru MONDO NEWS, ca munca sa, care insumeaza mii de minute de banda video, va ramane in istorie, datorita daruirii cu care a slujit timp de peste 30 de ani cantecul, jocul, obiceiurile si traditiile romanesti.

Si-o aminteste distinsa, cu charisma si cu un spirit de pretuire a valorilor nationale foarte bine dezvoltat. Pentru Mircea Cartisorean, Marioara Murarescu a fost si va fi un model demn de urmat.

“Am crescut impreuna cu emisiunea Tezaur Folcloric, in fiecare duminica era sarbatoare in casa copilariei mele. Ascultam fiecare cantec, sorbeam fiecare cuvant, nu imi scapa nici macar un gest! Am admirat-o pe Marioara Murarescu pentru munca sa, pentru dragostea cu care a slujit timp de peste 30 de ani, cantecul, jocul, obiceiurile si traditiile romanesti. Era distinsa, educata in spiritul pretuirii valorilor nationale, avea charisma si un bine-dezvoltat simt al responsabilitatii. Desi am colaborat de putine ori, in permanenta a fost si va fi un model demn de urmat”, ne-a spus solistul de muzica populara.

Citeste aici Amintiri despre Marioara Murarescu

“Adulata de unii, urata de altii, respectata si iubita de publicul larg, Marioara Murarescu ramane simbolul si etalonul promovarii artei traditionale romanesti. Munca sa insumeaza mii de minute de banda video imprimata cu nestemate inegalabile ale patrimoniului cultural romanesc. Ramane in istorie si in memoria colectiva cu zestrea aceasta impresionanta si concreta lasata drept marturie neamului nostru. Bunul Dumnezeu sa o odihneasca!!”, a continuat, pentru MONDO NEWS, Mircea Cartisorean.

Cine a fost Marioara Murarescu

Realizatoarea TV Marioara Murarescu, cea care a produs peste 30 de ani “Tezaur folcloric”, una dintre cele mai longevive emisiuni, a incetat din viata in noaptea de joi spre vineri. ”La noi e o vorba: cine iubeste cantecul este om bun, caci cantecul poate imblanzi si fiarele”, spunea Marioara Murarescu.

Marioara Murarescu si-a inceput cariera in Radiodifuziunea Romana in 1972, realizand la inceput emisiuni radio, iar, din 1977, emisiuni folclorice si programe speciale in TVR.

Marioara Murarescu si-a inceput cariera in Radiodifuziunea Romana in 1972, realizand la inceput emisiuni radio, iar, din 1977, emisiuni folclorice si programe speciale in TVR.

“Tezaurul a aparut, intr-o prima incercare, prin anii 1978 si a rezistat trei saptamani. Venisem in televiziune de la radio, unde eram obisnuita cu emisiunile cu spatiu fix si intalniri precise cu publicul. Am incercat si aici si nu am avut succes. Dupa a treia editie (de 15 minutele) Tezaurul meu a disparut. Abia in 1982, cu experienta acumulata la realizarea obisnuitelor «emisiuni de muzica populara», dar mai ales dupa o adevarata «scoala a revelioanelor» in preajma marilor profesionisti grupati in jurul lui Tudor Vornicu, am incercat iar”, povestea Marioara Murarescu intr-un interviu acordat revistei interne a TVR, in momentul in care “Tezaur folcloric” implinea 25 de ani.

In 1988, a organizat primul concert “Tezaur folcloric”, la Sala Radio, iar, in 1990, primul concert de colinde la Sala Mare a Palatului din Bucuresti. in 1991, aparea primul disc “Tezaur folcloric”, editat in colaborare cu casa de discuri Electrecord, iar in 2000, primele casete audio si primul CD cuprinzand materiale originale interpretate in timp pentru “Tezaur folcloric”.

In 1998, a inceput concursul “Mostenitorii”. “in timpul preselectiilor pentru concurs, care presupunea o anumita limita de varsta, am fost abordata de cei micuti: «Vrem si noi sa cantam in Tezaur». Zis si facut. Le-am dat acest drept si asa au aparut «Mugurii de tezaur»”, spunea Marioara Murarescu.

“Cu ani in urma, si copiii asteptau la televizor «emisiunea cu calul» din genericul nostru. Acel cal alb va ramane intr-adevar peste timp in sufletul generatiilor de telespectatori. Poate din graba si din dorinta de a iesi in lume cu o emisiune de folclor pe spatiu fix, preocupata de continut, invitati si tematica, am uitat atunci cu totul ca trebuie un generic . Octavian Iordachescu, care coordona impreuna cu Dumitru Morosanu productiile noastre, mi-a atras atentia: «Unde ai mai pomenit, domnisoara, emisiune fara generic?». Am intrat in pamant si de acolo, din pamant, din iarba verde, am alaturat o melodie din repertoriul celebrului Dumitru Farcas si o imagine superba, o calareata din Muntii Mehedintiului, care venea si se pierdea in zare”, a spus Marioara Murarescu.

Marioara Murarescu si programele realizate de ea au obtinut numeroase distinctii, precum: Premiul pentru cea mai reusita prezentare a unui obicei traditional la Festivalul International al filmelor de televiziune “Curcubeul de aur” (Moscova, 1980); Diploma la Festivalul minoritatilot nationale din Ungaria, Bekescsaba, 1984; Premiul pentru cel mai bun film folcloric dedicat tineretului, la Festivalul International al filmelor de televiziune “Curcubeul de aur” (Moscova, 1988); Premiul “Mihail Jora” acordat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor pentru 10 ani de “Tezaur folcloric” (1992); Diploma de Excelenta pentru initierea concursului “Mostenitorii”, din partea Fundatiei Ethnos; Premiul de Excelenta pentru activitatea desfasurata in sprijinul folclorului primit in 2002, de la Ministerul de Interne; Ordinul National de Merit in Grad de Cavaler, oferit de presedintele Romaniei Ion Iliescu (2003); Diploma de Excelenta pentru promovarea valorilor culturii si sustinerea demersurilor culturale ale Muzeului national al satului Dimitrie Gusti (2005); Premiul VIP pentru 25 de ani de “Tezaur folcloric” (2007). in 2009 presedintele Traian Basescu i-a acordat Ordinul “Steaua Romaniei” in Grad de Cavaler.

“Emisiunea de televiziune este o munca de echipa. Toata viata m-am straduit sa castig oamenii si am avut norocul sa lucrez cu profesionisti. Este foarte important sa pastram acest dialog al generatiilor, dintre marii interpreti si tinerii care abia acum isi formeaza cultura muzicala. Daca pe tineri nu-i apropiem de lumea aceasta a folclorului, suntem pierduti”, aprecia Marioara Murarescu, o luptatoare recunoscuta pentru pastrarea valorilor traditionale romanesti.

Marioara Murarescu a absolvit, in 1972, Academia de Muzica “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, Facultatea de Compozitie si muzicologie, ca sef de promotie. inca din facultate a inceput munca de cercetare in domeniul folclorului. in perioada 1970-1972, ca studenta, a lucrat cu profesoara Emilia Comisel, la Cercul de folclor al Academiei de Muzica “Ciprian Porumbescu”. La 1 august 1972 a fost angajata ca redactor la Radiodifuziunea Romana. intre 1972 si 1973 a realizat primele emisiuni de radio dedicate unor personalitati, cercetatori si interpreti de folclor. Din 1977 a inceput sa realizeze diverse emisiuni folclorice la TVR.

Realizatoarea de televiziune Marioara Murarescu a incetat din viata in noaptea de joi spre vineri, la varsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.

Potrivit unor surse apropiate familiei, Marioara Murarescu a murit la Spitalul Sfantul Pantelimon din Bucuresti.