Mircea Diaconu si-a depus candidatura pentru europarlamentare la sediul BEC

Mircea Diaconu si-a depus, miercuri seara, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatura si listele de sustinatori pentru a intra in alegerile europarlamentare in calitate de candidat independent.

Diaconu a venit la BEC cu o masina Aro, aducand dosarele cu listele de sustinatori. El a mentionat ca a strans peste 125 de mii de semnaturi de sustinere a candidaturii sale si ca, in plus, au fost aproximativ 50-60 de mii care nu au fost conforme, nefiind completate pe formulare originale, iar pe acestea le va pastra acasa.

“Mai departe sunt proceduri legale, Biroul Electoral Central isi va face analizele, va da un verdict probabil in curand”, a mai spus el.

Referitor la scrisoarea adresata BEC de ANI, potrivit careia nu indeplineste conditiile legale de validare a candidaturii sale pentru PE, Mircea Diaconu a aratat ca este dreptul Agentiei sa faca orice demers legal.

Mircea Diaconu, ironic: Au semnat cam multi penali pentru mine

El a mai spus ca cea mai grea proba i se pare a fi fost aceea de a ajunge in acest punct, strangand in cateva zile acest numar de semnaturi. Pentru depunerea candidaturii la europarlamentare sunt necesare minimum 100 de mii de semnaturi. Candidaturile pentru PE au putut fi depuse la BEC pana miercuri la miezul noptii.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a trimis, miercuri, Biroului Electoral Central (BEC) o informare in care se arata ca Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

“Agentia Nationala de Integritate comunica Biroului Electoral Central faptul ca domnul Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European. Considerentele pe care le avem in vedere sunt intemeiate pe urmatoarele: Decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de domnul Diaconu Mircea; Constitutia Romaniei republicata; Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative; Legea nr. 33/2007 – republicata privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European”, se arata in informarea semnata de presedintele ANI, Horia Georgescu, si adresata presedintelui BEC, Florentin Sorin Dragut.

Potrivit ANI, a accepta ideea potrivit careia candidatura acestuia ar indeplini conditiile legale motivat de faptul ca functia eligibila de senator nu este aceeasi cu functia eligibila de europarlamentar ar insemna nerespectarea scopul normei juridice incidente, anume acela de preventie si sanctionare a starii de incompatibilitate, in cazul functiilor eligibile interdictia de a ocupa o functie care presupune un vot de incredere pentru ocuparea acesteia.

“Mircea Diaconu se afla sub interdictia expresa prevazuta de lege pentru a ocupa o functie eligibila, cum este functia de europalamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o functie eligibila, incetand de drept prin efectul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, in cazul de fata, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ mentinut prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, aspect care face ca acesta sa intre sub incidenta dispozitiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 si pe cale de consecinta acesta nu indeplineste o conditie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European”, se mai arata in informarea trimisa BEC.

ANI subliniaza, in acelasi document, ca o eventuala decizie de validare a candidaturii, “cu incalcarea dispozitiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010 si ale art. 14 din Legea nr. 33/2007, ar fi de natura sa incalce principiile suprematiei interesului public si al integritatii in exercitarea functiei publice”. De asemenea, sustine ANI, aceasta ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice, generandu-se premisele incalcarii reglementarilor privind interdictiile de a ocupa o functie si pe cale de consecinta cetatenii cu drept de vot ar fi reprezentati de catre o persoana care a eludat interesul public, prin exercitarea mandatului in stare de incompatibilitate si cu manifestarea abuziva a prerogativelor aferente functiei eligibile.

In 19 martie, Mircea Diaconu a anuntat ca si-a dat demisia din PNL si va candida independent la alegerile europarlamentare.

“Am decis sa-mi dau demisia pentru a putea candida ca independent la alegerile europarlamentare. incerc sa strang in cinci zile cele 100.000 de semnaturi de sustinere pentru a-mi putea depune candidatura si pentru ca ANI sa o poata contesta. Mai departe, cum va dori natiunea”, a spus atunci Diaconu.

Numele lui Mircea Diaconu a fost retras, in 18 martie, de pe lista de candidati PNL pentru alegerile europarlamentare.

Pe de alta parte, in 13 martie, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat pe Mircea Diaconu pentru conflict de interese, ANI informa ca aceasta decizie a instantei “nu influenteaza in niciun fel interdictia de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European”.

“Procesul penal aflat pe rolul instantelor de judecata (privind conflictul de interese – n. r.) nu influenteaza in niciun fel interdictia prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdictia se aplica pe o perioada de trei ani, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare (privind incompatibilitatea lui Diaconu – n.r.), ca urmare a deciziei inaltei Curti de Casatie si Justitie, emisa la data de 19 iunie 2012”, a aratat ANI, care a subliniat ca interdictia este data de incompatibilitatea in care s-a aflat Diaconu.

In 21 iunie 2012, inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca senatorul Mircea Diaconu s-a aflat in incompatibilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului “C. I. Nottara” din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale.