Mircea DIACONU: Sunt independent, e un mare avantaj. Un independent nu are niciun centru de comanda

Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile din 25 mai pentru Parlamentul European (PE), a declarat marti, aflat la Suceava, ca actuala campanie electorala pe care o desfasoara actorii politici din Romania este ”enervanta si ineficienta” si se prezinta ca un ”festival de afisaje opulent”, adaugand ca a fi candidat independent e un mare avantaj.

“Campania electorala nu se face in treizeci de zile, se face in patru ani. Daca nu ai facut ce trebuie sau cam ce trebuie patru ani de zile, in treizeci de zile e imposibil si inutil. Exista un fel de festival de afisaje, e o opulenta cu costuri enorme, o agresivitate vizuala incredibila, capete de opt metri pe opt metri pe blocuri, dar lumea, in general, trece pe langa, ori nu priveste sau priveste cu ochii suparati pe acest afisaj agresiv. Nu cred ca asa trebuie facut”, a spus Mircea Diaconu.

El a spus ca scopul lui principal in aceasta campanie este sa se intalneasca peste tot cu oamenii care l-au sustinut in campania de strangere de semnaturi, sa le multumeasca, sa stea de vorba cu ei si cu toti cei care vin sa il vada.

Citeste si: Alegeri PE: In judetul Cluj au fost amenajate sectii de votare in case particulare si foste CAP-uri

“Nu merg prin piete sa ma fac, scuzati cacofonia, ca cumpar patrunjel ca sa am relatii cu taranii. Nu fac chestii de tipul acesta in timp ce camerele il filmeaza pe el cum cumpara patrunjel si e popular cu tarani care vand in piata”, a marturisit Mircea Diaconu.

“Daca niste oameni ma vor trimite, ma vor sili sa ma duc acolo (in Parlamentul European — n.r.), o sa ma las, o sa fiu onorat si tema mea va fi una singura, din care deriva foarte multe alte teme. Aceasta poveste a pornit cu un abuz asupra unui cetatean, adica eu, si cu asta ma voi ocupa, pentru ca abuzurile asupra cetatenilor romani si-n tara noastra din partea statului si a autoritatilor noastre, si in afara statului nostru din partea altor autoritati ale altor state sunt nesfarsite si continue (…) Asta e tema principala si din ea deriva foarte multe, fiscalitati, chestiuni sociale, dreptul la identitate, culturale”, a spus Mircea Diaconu.

Ca tema personala, Mircea Diaconu a declarat ca este interesat de identitatea nationala care fara cultura, in opinia sa, nu exista.

“Faptul ca toti vorbim aceeasi limba si, ma rog, sper ca toti o vorbim bine, faptul ca am citit aceleasi carti, ca am cantat aceleasi cantece, ca am vazut aceleasi filme sunt repere care ne unesc aici si la New York, si-n Tanganica, si oriunde ar pleca oricine. Nu putem fi natiune decat avand o cultura egal identitate. Si astea sunt teme fundamentale, pentru ca exista tendinta, am simtit-o toti si e veche, de la Alecsandri, daca vreti, cu toate Chiritele, de copiere a unor forme, solutii externe ca si cum acelea ar fi cele valabile, iar ale noastre nu. Pentru mine e o forma de nationalism de calitate. Asa gandesc eu lucrurile si asa le voi face chiar daca nu mi-a cerut-o nimeni”, a afirmat Mircea Diaconu.

El a subliniat ca, in cazul in care va accede in Parlamentul European, nu se va afilia la niciun grup politic, iar votul sau va fi directionat, fara “un centru de comanda”, acolo unde singur va alege si decide spre care dintre proiectele grupurilor politice europene sa se indrepte.

“Exista un contract intre cetateni si cineva care e mandatat, aceasta e relatia. Deci acel contract e intr-un anumit fel. Daca e un contract de independent asa trebuie sa ramana. Aceasta specie este legala, oficiala, functionala si exista. Deci asa voi ramane. E un mare avantaj. Orice grup politic de acolo si de aiurea are un punct de comanda intr-o capitala, undeva, poate sa fie la Bucuresti, la Bruxelles, la Munchen, la Londra. Un independent nu are niciun centru de comanda (…) Am un singur vot si mi-l tin si am sa-l dau cui cred eu dintre proiectele marilor grupuri politice din jur care se lupta pentru voturi (…) Relatia dintre mine, un singur vot, si ei, ditamai Partidul Popularilor Europeni, este daca vreau eu, eu Diaconu. Asta e relatia corecta si-mi place lucrul asta”, a spus Mircea Diaconu.