MIRCEA DIACONU va afla joi decizia ICCJ in dosarul de conflict de interese

Europarlamentarul Mircea Diaconu asteapta joi decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul in care este acuzat de conflict de interese. Curtea de Apel Bucuresti (CAB) l-a gasit pe Diaconu vinovat in luna martie a acestui an. Insa magistratii au decis sa il achite pe fostul ministru al Culturii pentru ca nu reprezinta un pericol social. Diaconu a fost pus totusi sa plateasca 1.000 de lei. Atat Mircea Diaconu, cat si procurorii, au atacat decizia Curtii de Apel.

Mircea Diaconu a fost trimis in judecata in noiembrie 2012 pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta competenta sa judece parlamentarii. Diaconu si-a dat demisia din Senat o luna mai tarziu iar dosarul sau a fost trimis la Curtea de Apel Bucuresti.

CITESTE SI: MIRCEA DIACONU ar putea fi doar AMENDAT in dosarul de conflict de interese

Procurorii l-au acuzat pe Diaconu ca, in calitate de director al Teatrului Nottara, a participat la negocierea contractelor si a condus comisiile de examinare pentru sotia sa, Diana Lupescu. Procurorii spun ca prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu, sotia sa ar fi obtinut peste 29 de mii de lei.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti l-au gasit vinovat pe fostul senator, dar au decis sa il achite pe acesta deoarece faptele sale au fost lipsite de pericol social. Diaconu a fost pus sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei.

”Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la aceasta institutia publica de cultura, dupa ce in cursul aceleiasi luni a aprobat si tematica de concurs pentru regizorul artistic si cunostea cu exactitate ca numai sotia sa se va prezenta, a acordat calificative maxime, iar apoi a emis decizia de promovare a sotiei sale in functia de regizor artistic, act administrativ in baza caruia acesta a realizat un folos material direct concretizat”, se arata in motivarea judecatorilor.

CITESTE SI: Mircea Diaconu a castigat procesul cu ANI

Nu este singura problema pe care europarlamentarul o are cu justitia. In iunie 2012, Curtea Suprema a hotarat irevocabil ca Mircea Diaconu s-a aflat in incompatibilitate din decembrie 2008, in conditiile in care a fost director al Teatrului Nottara desi era si senator.

Sursa foto: adevarul.ro