MIRCEA DUSA a anuntat UNDE vor functiona cele doua COMANDAMENTE NATO din Romania

Ministrul MIRCEA DUSA a anuntat, marti, la bilantului Ministerului Apararii Nationale pe 2014, ca cele doua COMANDAMENTE NATO pe care le va gazdui tara noastra vor functiona in Bucuresti.

Dusa a explicat ca Romania si-a exprimat intentia de pune la dispozitia NATO un comandament multinational de divizie, precum si de a gazdui o structura multinationala de integrare a fortelor, in contextul noilor provocari de securitate de pe flancul estic.

”Vizavi de locatia celor doua comandamente, pentru ca este o intrebare care mi se pune de multe ori, cele doua comandamente vor functiona in Bucuresti”, a spus ministrul Apararii, potrivit romaniatv.net.

Cele doua comandamente urmeaza sa fie operationale in 2016 si 2018.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Suntem DATORI sa le asiguram CONDITII BUNE de munca si de viata militarilor, dar si PENSII DECENTE

De asememea, Mircea Dusa a precizat ca analiza activitatii MApN pentru anul 2014 este marcata, in primul rand, de schimbarea mediului de securitate din regiunea extinsa a Marii Negre, precum si de cresterea instabilitatii din vecinatatea sudica a Aliantei, din Orientul Mijlociu pana in nordul Africii.

“In aceste conditii, Ministerul Apararii Nationale a reactionat cu rapiditate, generand o schimbare a prioritatilor in ceea ce priveste obiectivele prevazute initial pentru anul 2014. Accentul a fost pus pe masuri de crestere a capacitatii operationale a Armatei Romaniei, concomitent cu indeplinirea angajamentelor care decurg din calitatea de stat membru al NATO, UE, ONU si OSCE. O importanta deosebita a fost acordata implementarii masurilor stabilite prin parteneriatele strategice ale Romaniei, in special cel cu Statele Unite ale Americii, cu cele doua dimensiuni importante ale sale, proiectul scutului antibalistic de la Deveselu si dezvoltarea Nodului multimodal si Centrului de tranzit de la Mihail Kogalniceanu”, a declara ministrul.

Potrivit ministrului, anul 2014 a fost cel mai bun an bugetar pentru armata din 2008 si pana in prezent.

“In anul 2014, sustinerea financiara asigurata de Guvernul Romaniei a permis Fortelor Aeriene sa continue derularea Programului strategic de inzestrare cu avionul multirol F-16, precum si finalizarea celui de inzestrare cu avionul de transport scurt si mediu curier C-27J Spartan. La celelalte categorii de forte, terestra si navala, accentul s-a pus pe ridicarea starii de operativitate a tehnicii din dotare si continuarea derularii programelor de inzestrare”, a artat MIRCEA DUSA.

Citeste si: VICTOR PONTA: BATALIA POLITICA trebuie sa INCETEZE in ceea ce priveste FINANTAREA ARMATEI

In cadrul sedintei de bilant, ministrul a mai subliniat ca demersurile pentru suplimentarea bugetului aprobat al Ministerului Apararii Nationale pe anul 2014 au vizat “asigurarea in regim de urgenta a creditelor bugetare si de angajament necesare cresterii capacitatii operationale a Armatei Romaniei, in contextul degradarii accelerate a mediului de securitate in regiunea extinsa a Marii Negre”.

Astfel, prin rectificari bugetare si suplimentari din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, bugetul MApN a crescut de la 9,373 miliarde lei la 9,917 miliarde lei.

MIRCEA DUSA a trecut in revista si programele de inzestrare a Armatei, care au constituit o alta prioritate majora a ministerului.

In 2014, activitatea din domeniul inzestrarii s-a concentrat asupra urmatoarelor prioritati: programul strategic “Avion multirol al Fortelor Aeriene”; programul “Avion mediu-scurt curier C-27J Spartan”, fiind achitate toate obligatiile de plata aferente bunurilor si serviciilor livrate pana in 2014 si plata avionului nr.7 (ultimul din contract); sistemul de rachete sol-aer cu bataie medie Hawk; programul “Elicopter IAR 330 Puma Naval”; programul “Transportor blindat 8×8 Piranha”.

Principalele activitati derulate in anul 2014 au fost elaborarea documentelor privind asigurarea cadrului normativ necesar derularii contractului incheiat cu Guvernul Republicii Portugheze, demararea pregatirii primei serii de piloti care vor zbura pe aeronava F-16, precum si a personalului tehnic, acesta din urma finalizand cursurile de pregatire teoretica si practica privind exploatarea la sol a aeronavelor.

In acelasi timp, au fost demarate activitatile specifice pentru modernizarea infrastructurii Bazei 86 Aeriana de la Fetesti cu utilizarea extensiva a unor proiecte de investitii NATO-NSIP dedicate.

Dusa a amintit ca participarea la misiunile din teatrele de operatii Afganistan (ISAF) si Kosovo (KFOR) a reprezentat principalul efort operational national in anul 2014 in ceea ce priveste angajamentul Romaniei in cadrul NATO.

Contributia la angajamentul Aliantei in Afganistan a constat in diminuarea graduala a numarului militarilor romani la operatia ISAF, la sfarsitul anului 2014, si angajarea unei contributii importante la noua misiune NATO de pregatire si asistenta pentru fortele afgane — Resolute Support.

“Angajamentul Romaniei fata de Uniunea Europeana a impus participarea la operatiile si misiunile desfasurate sub egida Politicii de Securitate si Aparare Comuna. Astfel, in anul 2014, Ministerul Apararii Nationale a contribuit la operatiile EUFOR ALTHEA in Bosnia si Hertegovina, EUFOR in Republica Centrafricana, EUNAVFOR ATALANTA, misiunea de monitorizare a Uniunii Europene din Georgia, precum si la misiunile de instruire si consiliere menite sa dezvolte capacitatea statelor africane de gestionare a crizelor, respectiv EUTM Somalia, EUTM Mali, EUSEC R.D. Congo”, a mentionat MIRCEA DUSA.

Participarea Romaniei la operatii si misiuni in afara teritoriului national a totalizat in anul 2014 aproape 1.200 de militari.

La nivelul anului 2014, numarul exercitiilor si activitatilor de instruire la nivel national a crescut, fata de 2013, cu 25 la suta, iar cele executate la nivel bilateral sau aliat au inregistrat o crestere cu 133 de procente.

Sursa foto: jurnalul.ro