MIRCEA DUSA a EVALUAT exerciul de alertare a peste 3.000 de militari din GALATI

Ministrul Apararii Nationale, MIRCEA DUSA, a evaluat miercuri in POLIGONUL SMARDAN, din judetul Galati, EXERCITIUL de ALERTARE a unitatilor subordonate comandamentului Diviziei 2 Infanterie “Getica” din Buzau, la actiune participand aproximativ 3.000 de MILITARI.

Exercitiul a inceput marti, la ora 18,00, la comanda ministrului Apararii Nationale, MIRCEA DUSA, iar toti cei aproximativ 3.000 de MILITARI, din garnizoanele Buzau, Focsani, Galati si Braila impreuna cu tehnica de lupta au ajuns, in poligonul Smardan, miercuri dimineata, la ora 4,00.

Ministrul Apararii MIRCEA DUSA s-a declarat multumit de timpul de reactie al militarilor participanti la EXERCITIUL de ALARMARE, precizand ca nu s-a inregistrat niciun incident pe timpul deplasarii catre POLIGONUL SMARDAN. Totodata, ministrul a precizat ca un astfel de exercitiu de alarmare nu a mai fost organizat, in Romania, de sase ani, din motive financiare.

CITESTE SI: MIRCEA DUSA: PROPAGANDA ruseasca este ACTIVA dar nu ne INTIMIDEAZA

“Vreau sa-i felicit pe toti cei peste 3.000 de militari care au fost alarmati si pe comandantii lor pentru felul in care au actionat in cursul noptii, astfel ca miercuri la ora 4,00 sa avem toate elementele operationale si militarii pregatiti pentru executarea misiunilor. Sunt foarte multumit ca toate elementele executare a comenzii si controlului sunt in functiune, incepand cu cabinetul ministrului, cu statele majore, comandantii de divizii si brigazi, astfel ca intr-o situatie reala suntem operationali”, a spus MIRCEA DUSA.

Miercuri seara se va comanda incetarea alarmei. O parte dintre militarii care au participat la acest exercitiu vor ramane in poligonul Smardan, unde, joi, se va deschide exercitiul multinational “Wind Spring 15”, care se va desfasura pana pe 30 aprilie. La acest exercitiu vor participa 2.200 de militari cu armament si tehnica de lupta, din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, Romaniei si Statelor Unite ale Americii.

Potrivit ministrului MIRCEA DUSA, exercitiul se inscrie in planul de reasigurare a flancului estic al NATO si UE aprobat la summitul din Tara Galilor. Conform acestui plan, in prezent, la Constanta se afla un distrugator al SUA, 11 avioane A 10 sunt la Campia Turzii, unde se antreneaza pilotii. Urmeaza sa ajunga in Romania si piloti portughezi cu avioane F 16, dar si piloti americani cu avioane F 15. MIRCEA DUSA a mai precizat ca in acest an sunt programate peste 340 de exercitii militare ale militarilor romani cu partenerii NATO si UE, mult mai multe decat in anii trecuti.

CITESTE SI: MIRCEA DUSA: Modificarile Legii 291 creeaza cadrul juridic pentru deciziile de la Summit-ul NATO

“Pe baza planului de reasigurare a flancului estic al NATO si UE aprobat la summitul din Tara Galilor vom avea militari permanent prin rotatie pe acest flanc. Si in momentul de fata se afla un distrugator al SUA in Constanta, avem 11 avioane A10 la Campia Turzii, care se pregatesc in comun cu pilotii nostri, urmeaza sa vina si portughezii cu avioanele F16, o sa mai vina si partenerii nostri din SUA cu avioane F15 si vor fi multe exercitii de pregatire. In Marea Neagra a fost in permanenta prezent in aceasta perioada un vas al NATO sau al UE si in portul Constanta, unde se organizeaza si exercitii de pregatire in comun.

Anul acesta, pentru ca avem si resursele financiare necesare, am planificat peste 340 de exercitii de pregatire si de instruire a militarilor romani. O parte din ele se organizeaza cu partenerii nostri din NATO si UE, iar altele sunt organizate de catre unitatile noastre militare. In acelasi timp, militarii romani participa la exercitii de de pregatire si de instruire in alte state din Europa. La ora actuala, avem militari in Germania si Bulgaria. Aceste exercitii sunt importante pentru a realiza interoperabilitatea cu militarii din NATO si celelalte state”, a declarat MIRCEA DUSA.

Sursa foto: adevarul.ro