MIRCEA DUSA a lamurit problema POLIGONULUI de la Sfantu Gheorghe

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat joi ca nu exista niciun proiect de Hotarare de Guvern privind transferul catre autoritatile locale a poligonului militar din Sfantu Gheorghe, subiect vehiculat in spatiul public, in ultima perioada.

‘Referitor la declaratiile primarului din Sfantu Gheorghe, cu privire la transferul unui poligon al Ministerului Apararii Nationale, (…) trebuie sa clarificam un anumit aspect: trebuie sa precizez, si asta este foarte clar, ca nu exista niciun proiect de hotarare privind cedarea celor 70 de hectare de teren ale Ministerului Apararii Nationale catre comunitatile locale din Covasna. Un astfel de act nu exista’, a afirmat ministrul Mircea Dusa, intr-o declaratie de presa.

Acesta a punctat ca transferul nu este posibil din punct de vedere juridic, avand in vedere ca exista un proces pe rolul instantei privind anularea unor titluri de proprietate care s-au dat pe respectivul teren.

CITESTE SI: DECIZIA privind ajutorul ROMANIEI contra gruparii STAT ISLAMIC va fi luata in cateva zile 

‘In momentul de fata nici juridic nu ar fi posibil un asemenea transfer, avand in vedere ca terenul nu este liber de sarcina, in sensul ca in timp au fost eliberate niste titluri de proprietate pe acel teren, iar anul trecut, chiar de cand sunt eu la acest minister, am deschis un proces, sigur pe cale civila, in instanta, prin care am solicitat anularea acelor titluri de proprietate. Din moment ce terenul nu este liber de sarcina, din punct de vedere juridic el nici nu poate fi transferat. Dar, un act normativ prin care sa se faca transferul acestui teren catre autoritatile locale nu a fost inaintat de Ministerul Apararii Nationale la Guvern, pentru a fi aprobat’, a explicat Mircea Dusa.

Ministrul apararii a subliniat ca impartaseste temerile conducerii Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures, care a cerut ca acel teren sa nu fie transferat, punctand ca intotdeauna va fi un aparator al celor 400.000 de romani din cele trei judete si a celorlalti cetateni din zona.

Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) a adresat luni o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta prin care ii solicita sa nu cedeze autoritatilor locale poligonul militar al Armatei Romane din municipiul Sfantu Gheorghe. Conducerea Forumului apreciaza ca mentinerea acestui poligon in administrarea Ministerului Apararii Nationale este necesara pentru siguranta nationala si pentru pastrarea stabilitatii acestei ‘regiuni cu potential separatist pe criterii etnice’.

CITESTE SI: MIRCEA DUSA: Prevederea ca elevii romanii trebuie sa invete LIMBA MAGHIARA nu este buna nici pentru o GLUMA PROASTA 

Conducerea Primariei Sfantu Gheorghe a inceput in urma cu mai multi ani demersurile pentru transferarea poligonului militar din proprietatea statului si administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al municipiului. In acest scop, autoritatile locale au adoptat un document pentru a fi adresat Executivului in vederea promovarii unei hotarari de Guvern.

Primaria Sfantu Gheorghe vrea ca din cele aproape 65 de hectare cat masoara poligonul, 12 hectare sa fie atribuite cultelor religioase pentru infiintarea unor cimitire, cinci hectare sa fie destinate extinderii cimitirului comun si amenajarii unui parc memorial al eroilor, iar restul terenului sa fie folosit pentru construirea unor ‘stabilimente socio-medicale’. In parcul memorial dedicat eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale ar urma sa fie mutat si obeliscul sovietic din centrul municipiului Sfantu Gheorghe.

In urma cu patru ani, autoritatile locale din Sfantu Gheorghe au strans aproape 5000 de semnaturi de sustinere din partea cetatenilor municipiului pentru mutarea poligonului militar si transferarea terenului in proprietatea orasului.

Sursa foto: adevarul.ro