Mircea Dusa: Aderarea Romaniei la NATO reprezinta una dintre cele importante realizari democratice

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, joi, la bilantul MApN pe anul trecut, ca in 2013 a inceput alocarea intr-un mod mai sustinut a fondurilor spre bugetul ministerului si a subliniat ca anul aderarii Romaniei la NATO a gasit Armata romana pregatita.

Mircea Dusa a declarat, in cadrul deschiderii sedintei, la care a participa presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, si directorul SRI, George Maior, ca aderarea Romaniei la NATO reprezinta una dintre cele importante realizari democratice romanesti, aratand ca acesta a fost un proces care a beneficiat de constanta sustinere a poporului roman.

“Statul roman a reusit in acesti 10 ani sa creeze o armata moderna, supla, eficienta, cu experienta operationala, adaptata la standardele NATO”, a mai declarat Mircea Dusa, aratand ca anul aderarii Romaniei la NATO a gasit Armata romana pregatita, militarii romani participand deja in teatrele de operatiuni datorita parterneriatelor semnate de-a lungul timpului.

Citeste si: Basescu si Ponta, umar la umar la sedinta de bilant a MApN

Dusa a amintit misiunile armatei in Balcanii de Vest, in Afganistan, Irak, Nordul Africii, unde militarii români s-au afirmat si au devenit ambasadori ai Romaniei in lume. “In acesti 10 ani, peste 40.000 de militari au fost rotiti, in teatrele de operatii, peste 120 de militari au comandat structuri in teatrele de operatii si peste 800 de militari au facut parte din structurile de comanda a comandamentelor UE si NATO”, a afirmat ministrul Apararii.

Mircea Dusa a mai anuntat ca programul de guvernare pe 2012-2016 si-a propus sa asigure elementele de continuitate strategice pe coordonatele NATO si UE. “Sunt generate conditii pentru cresterea capacitatii operationale si implementarea unui management al resurselor umane care sa prezinte dezvoltarea profesionala”, a mai spus Dusa.

Despre alocarea fondurilor bugetare pentru modernizarea Armatei romane, ministrul Apararii a aratat ca in 2013, conform strategiei aprobate de CSAT, a inceput “alocarea intr-un mod mai sustinut a fondurilor spre bugetul MAPN”, elaborandu-se in acest sens un program de modernizare a armatei pe perioada 2012-2016 si in perspectiva, pana in anul 2022, pentru compatibilizarea la nivelul cerintelor NATO.