MIRCEA DUSA, anunt de ULTIMA ORA despre AMPLASAMENTELE celor doua COMANDAMENTE NATO

Ministerul Apararii, MIRCEA DUSA, a declarat, joi, la Buzau, ca in zilele urmatoare vor fi stabilite AMPLASAMENTELE celor doua COMANDAMENTE NATO din Romania, astfel incat saptamana viitoare sa se treaca la masuri de operationalizare a acestora.

”Romania, dupa cum stiti, trebuie sa operationalizeze doua comandamente, cel mai mic, de tip NFIU, si comandamentul de divizie. La nivelul de Stat Major s-au stabilit responsabilitatile si trebuie ca in zilele urmatoare sa aprobam si locatiile unde vor functiona aceste comandamente si imediat, saptamana viitoare, sa trecem la masuri de operationalizare a acestora din punct de vedere material, din punct de vedere al personalului si al dotarilor care trebuie sa existe in aceste comandamente, pentru ca ele sa fie active, operationale, intr-un termen scurt. Sigur ca in activitatea acestor comandamente vor fi implicati si militarii si specialistii, ofiterii de la Divizia 2 Buzau, militari si de la celelalte divizii, dar si celelalte categorii de forte pentru ca masurile acestea de reactie rapida nu se refera numai la fortele terestre, ci se refera si la fortele aeriene si la fortele navale”, a afirmat ministrul MIRCEA DUSA, care a a fost prezent, joi, la activitatea de autoevaluare a Diviziei 2 Getica din Buzau.

Citeste si: MIRCEA DUSA a anuntat CAND ajung in Romania PRIMELE AVIOANE DE VANATOARE F-16

MIRCEA DUSA a precizat ca decizia de infiintare a COMANDAMENTELOR NATO are un scop defensiv.

”Pentru ca tot este la moda razboiul acesta informational, vreau sa precizez ca acele obiective din planul de reasigurare din flancul estic de aparare a NATO si a Uniunii Europene, respectiv cele sase comandamente pe care trebuie sa le realizeze in cele trei tari baltice, Polonia, Romania si Bulgaria sunt capabilitati defensive, asa cum este capabilitatea militara de la Deveselu”, a mai spus Mircea Dusa.

Luni, ministrul MIRCEA DUSA declara, la Cluj, ca isi doreste ca primul COMANDAMENT NATO de comanda si control din Romania sa fie operational in luna iunie, in timp ce al doilea COMANDAMENT, de divizie, ar urma sa fie operational in termen de doi ani.

Doua centre de comanda si control ale NATO vor fi infiintate in Romania, iar aici vor activa militari romani, dar si din alte state membre, au decis, joia trecuta, ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei.

Citeste si: MIRCEA DUSA: PRIMUL COMANDAMENT NATO din Romania vreau sa sa fie OPERATIONAL in IUNIE

”Dupa primirea in NATO din 2004, masurile care s-au aprobat astazi pentru Romania sunt foarte importante, putem sa le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO si UE. Aceste structuri multinationale NATO de comanda si control reprezinta materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezente vizibile si persistente a NATO pe teritoriul tarilor aliate. Aceste unitati vor avea un rol cheie pentru legatura dintre fortele nationale si cele NATO, asigurand elementul de comanda si control in situatii in care noua forta de reactie a Aliantei, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocata”, declara, la Bruxelles, ministrul Apararii, MIRCEA DUSA.