MIRCEA DUSA: BAZA DE LA DEVESELU va fi OPERATIONALA in toamna acestui an

Lucrarile de la DEVESELU sunt in grafic si BAZA MILITARA va fi OPERATIONALA in toamna acestui an, potrivit ministrului Apararii Nationale, MIRCEA DUSA, care a efectuat marti o vizita in baza militara din comuna din judetul Olt.

Ministrul a precizat ca lucrarile vizeaza reamenajarea si modernizarea unor pavilioane, realizarea elementelor de comanda si control, a retelelor de utilitati si a aleilor de acces catre subunitatea militara romaneasca.

“Lucrarile sunt in grafic. Sigur, sunt lucrari care se refera in primul rand la reamenajarea si modernizarea pavilioanelor, realizarea elementelor de comanda si control, retele de apa, canalizare si termoficare si alte lucrari de amenajare, respectiv a aleilor de acces atat catre site, cat si spre baza romaneasca, subunitate care va asigura protectia bazei de la Deveselu”, a declarat ministrul.

MIRCEA DUSA a anuntat, totodata, ca pana in luna septembrie MApN va cheltui 47 milioane de lei si ca deja au fost efectuate lucrari de 30 milioane lei.

Citeste si: SCUTUL ANTIRACHETA de la DEVESELU va fi dotat cu 44 de RACHETE DEFENSIVE

“MApN, in prima etapa pana in septembrie, a planificat sa cheltuiasca 47 milioane lei din bugetul propriu. Din acesti bani a fost cheltuita deja suma de 30 milioane lei, urmeaza sa realizam lucrarile pe care le avem planificate in aceasta perioada”, a declarat MIRCEA DUSA.

Ministrul Apararii a aratat, de asemenea, ca locuitorii comunei Deveselu au avut beneficii in urma deciziei de amplasare a scutului antiracheta in baza militara din localitate, deoarece au fost facute investitii importante in infrastructura sociala si de utilitati a comunei.

“A beneficiat si comuna Deveselu. Au fost realizate retele de apa, de canalizare, statia de epurare, 80% din drumuri au fost asfaltate si iata ca partenerii nostri din SUA au facut in localitate investitii social-culturale, asa cum este gradinita ce urmeaza a fi data in folosinta in perioada urmatoare si investitia facuta la scoala, aceea de modernizare a intregii cladiri prin lucrari de reabilitare, incepand de la sarpanta si continuand cu amenajarea spatiilor interioare, modernizarea instalatiilor sanitare, a instalatiilor de incalzire. Cred ca locuitorii din Deveselu sunt multumiti de ceea ce se intampla in Deveselu in ultimii doi-trei ani”, a mai spus ministrul MIRCEA DUSA.

Citeste si: MIRCEA DUSA a anuntat cine va COORDONA activitatea de la BAZA DEVESELU

Acesta a mentionat ca in viitor in localitatea Deveselu va fi introdusa retea de alimentare cu gaze.

Primarul localitatii, Ion Aliman, a subliniat ca in ultimii trei ani viata comunitatii s-a schimbat in bine.

La 3 mai 2011, presedintele Romaniei a anuntat public decizia CSAT privind aprobarea amplasarii la Unitatea militara Deveselu, in judetul Olt, a componentelor din Romania ale sistemului de aparare antiracheta. La 6 iunie 2011, Acordul a fost parafat de cei doi negociatori-sefi, Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, la Washington. La 13 septembrie 2011, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei si secretarul de stat al SUA au semnat, la Washington, Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea in Romania a sistemului SUA de aparare impotriva rachetelor balistice.

Documentul a fost ratificat de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 290/ 2011, care a intrat in vigoare la 23 decembrie 2011.

La 28 octombrie 2013 au inceput lucrarile principale de constructie la Facilitatea antiracheta din cadrul BAZEI MILITARE DEVESELU, iar la 29 iulie 2014 a fost finalizat cadrul de implementare a Acordului (14 Aranjamente de Implementare/amendamente la Aranjamentele de Implementare).