Mircea Dusa a prezentat obiectivele MApN: Modernizarea armatei, baza de la Deveselu si aeroportul Fetesti

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, marti, la ceremonia de investire in functie a noului sef al SMG, ca unul dintre obiectivele conducerii armatei in perioada urmatoare este indeplinirea obiectivelor de modernizare si inzestrare a armatei.

Ministrul Dusa a spus ca trebuie avut in vedere de asemenea cresterea capacitatii operationale a armatei si modernizarea acesteia, avandu-se in vedere inclusiv noul context de securitate din zona ca urmare a crizei din Ucraina.

Dusa a mentionat totodata ca trebuie sa fie indeplinite obiectivele stabilite la summit-ul NATO din Tara Galilor, cele din programul si politicile de securitate si aparare europeana, el adaugand ca este foarte important si parteneriatul strategic cu SUA si obiectivele pe care Romania le are de realizat in ceea ce priveste baza de la Deveselu si aeroportul de la Fetesti.

La ceremonia de investire a noului sef al Statului Major General, general-locotenentul Nicolae-Ionel Ciuca, ministrul Apararii a aratat ca, in ultimii doi ani, guvernul condus de Victor Ponta a oprit subfinantarea armatei.

Citeste si:  KLAUS IOHANNIS: Voi incepe CONSULTARI CU PARTIDELE pentru asigurarea unui PRAG MINIMAL de 2% pentru Armata

“Am avut bugete mai mari si am reusit sa finalizam o serie de obiective de modernizare si de inzestrare a armatei, dar si o serie de obiective privind cresterea capacitatii operationale a armatei Romaniei”, a spus Dusa.

La ceremonia care a avut loc la sediul MApN, Dusa a aratat ca investirea noului sef al SMG aduce si o premiera. “Asistam si la o premiera. Este, de la cel de-al doilea Razboi Mondial, prima oara cand un militar care a participat si s-a instruit in timp real in teatrele de operatii devine sef al SMG”, a spus el.

Pe de alta parte, ministrul Apararii a precizat ca fostul sef al SMG Stefan Danila va deveni consilier de stat la cabinetul prim-ministrului Victor Ponta.

In cadrul ceremoniei, noul sef al SMG, general-locotenentul Nicolae-Ionel Ciuca, a declarat ca este nevoie de dezvoltarea capacitatii de lupta a Armatei Romaniei asa incat aceasta, impreuna cu celelalte structuri din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala sa asigure capabilitatea de descurajare si reactie necesare apararii intereselor nationale ale Romaniei, concomitent cu indeplinirea la termenele planificate a angajamentelor militare asumate de tara noastra in cadrul Aliantei Nord-Atlantice si UE.

Acesta a mai spus ca impreuna cu comandantii de la toate esaloanele va acorda atentia cuvenita provocarii actiunii militare de tip hibrid, care imbina operatiile clasice traditionale cu cele de tip asimetric.

“Am convingerea ca printr-o abordare de tip intrunit si inter-agentii vom putea face fata noilor provocari ale mediului de securitate actual si vom indeplini cerintele de implementare a masurilor de imbunatatire a capabilitatii de comanda si control, de intarire a capacitatii de lupta a unitatilor si marilor unitati de manevra, precum si de materializare a deciziilor adoptate la summitul NATO”, a spus Ciuca.

El a adaugat ca va fi acordata o atentie importanta mentinerii si dezvoltarii nivelului interoperabilitatii, astfel incat sa continue pregatirea in comun cu partenerii strategici din SUA, precum si in cadrul planurilor de cooperare multilaterala si regionala.