MIRCEA DUSA: Modificarile Legii 291 creeaza cadrul juridic pentru deciziile de la Summit-ul NATO

Ministrul Apararii Nationale, MIRCEA DUSA, a declarat, duminica, ca proiectul de lege privind MODIFICAREA LEGII 291 referitoare la stationarea militarilor straini pe teritoriul ROMANIEI creeaza cadrul juridic pentru implementarea deciziilor luate la Summit-ul NATO din Tara Galilor care vizeaza masuri de reasigurare aliate ale flancului estic al Aliantei Nord-Atlantice.

“Pentru ca am vazut unele comentarii vizavi de proiectul de lege de modificare a Legii 291, cea care permite accesul militarilor (straini — n.r.) pe teritoriul Romaniei, prin acest proiect de lege cream cadrul juridic pentru aplicarea masurilor stabilite la Summit-ul NATO din Tara Galilor, iar aprobarile pentru accesul militarilor straini pe teritoriul Romaniei si a infiintarii Comandamentelor se va da tot de catre Parlament, asa cum se intampla si conform prevederilor actualei legislatii. Sunt masuri juridice pe care trebuie sa le luam in perioada urmatoare pentru a crea, asa cum spuneam, cadrul legislativ de aplicare a masurilor stabilite la summitul NATO din Tara Galilor”, a declarat ministrul Apararii, la sediul MApN, la finalul ceremoniei militare dedicate Zilei NATO in Romania.

CITESTE SI: STATIONAREA DE ARMAMENT si Forte NATO pe teritoriul Romaniei a fost APROBATA de Guvern

Dusa a reamintit, in context, ca la Summit-ul NATO din Tara Galilor de anul trecut au fost luate masuri de reasigurare pe flancul estic si “in momentul de fata ne aflam in faza de implementare a acestor masuri si a obiectivelor care au fost stabilite la ministeriala NATO din luna februarie de la Bruxelles”. “Masurile de reasigurare vizeaza in primul rand o prezenta permanenta prin rotatie a militarilor NATO pe flancul estic al NATO si al UE, dar si infiintarea acelor Comandamente, cel de tip multinational de integrare a fortelor si a Comandamentului multinational de Divizie”, a declarat ministrul Apararii Nationale.

Guvernul a aprobat joi o serie de modificari si completari la Legea nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, a informat Biroul de presa al Executivului. Prin proiectul de lege adoptat de Guvern se introduc “solutii legislative care sa permita implementarea pe teritoriul Romaniei a masurilor de reasigurare aliate”.

“Cele mai importante dintre aceste masuri prevad infiintarea unor elemente multinationale de comanda si control pe teritoriul unor state membre ale Aliantei (printre care si Romania), pentru sprijinul integrarii fortelor NATO, prepozitionarea unor produse militare, echipamente si materiale din inzestrarea fortelor armate ale unor state NATO, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii unor operatiuni, precum si cresterea numarului de exercitii avand ca scop apararea colectiva”, precizeaza sursa citata.

CITESTE SI: BREEDLOVE: NATO va decide in curand daca ROMANIA va gazdui sau nu echipamente militare grele ale aliantei

In comunicatul Guvernului sunt mentionate si domeniile acoperite de modificarile si completarile propuse de Executiv: “prepozitionarea unor produse militare, echipamente si materiale din inzestrarea fortelor armate straine, insotite, dupa caz, de personalul de deservire; adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a Romaniei la nevoile de instruire; optimizarea modalitatii de acordare a sprijinului natiunii gazda, in contextul efortului de aparare colectiva; adaptarea procedurilor de infiintare/dislocare a unor comandamente, entitati/elemente sau structuri multinationale la cerintele impuse de efortul de aparare colectiva sau in vederea punerii lor la dispozitia NATO”.

Sursa foto: realitatea.net