MIRCEA DUSA: ROMANIA va reasigura flancul estic al NATO si UE

Ministrul Apararii Nationale, MIRCEA DUSA, a afirmat vineri, la Sibiu, ca ROMANIA alaturi de partenerii din NATO a crescut in acest an numarul de exercitii militare, pentru “reasigurarea FLANCULUI ESTIC al NATO si UE”, noteaza Agerpres.

Intrebat de un jurnalist cat de ingrijorata este Romania de recentele declaratii ale Rusiei, ministrul MIRCEA DUSA a raspuns: “Eu nu as comenta declaratiile unor persoane de prin Ministerul Apararii Nationale rus. Eu vreau sa va spun ca Romania alaturi de tarile din NATO ia toate acele masuri care se refera la reasigurarea pe flancul estic al NATO si al UE. Ati vazut ca am crescut foarte mult numarul de exercitii in acest an, de pregatire in comun, cu militarii din NATO si mai ales cu partenerii nostri strategici, cu militarii din SUA. In acelasi timp, pregatim operationalizarea celor doua comandamente (…) si alte masuri care se refera la reasigurarea pe flancul estic si sigur reasigurarea pe terestru si masuri de reasigurare pe Marea Neagra, masuri de reasigurarea spatiului aerian al NATO si al UE pe acest flanc”.

CITESTE SI: MApN: Exercitiul TRIDENT JOUST 15 va incepe in Romania si Bulgaria 

Ministrul MIRCEA DUSA a participat vineri, la Sibiu, la depunerea juramantului militar de catre soldatii profesionisti, seria aprilie 2015, de la Scoala de Aplicatie pentru Unitati Sprijin de Lupta “General Eremia Grigorescu”.

Ministerul Apararii din Rusia a cerut Pentagonului explicatii in legatura cu declaratiile generalului Martin Dempsey, potrivit caruia SUA ar putea sa instaleze in Europa si Asia rachete de croaziera si balistice care sa vizeze tinte de pe teritoriul Federatiei Ruse, relata saptamana trecuta agentia de presa TASS, preluata de mass-media ruse.

Un anunt in acest sens a fost facut de ministrul adjunct al apararii, Anatoli Antonov, intr-o conferinta de presa.

“Am trimis o cerere prin canale militar-diplomatice, solicitand Pentagonului sa-si expuna pozitia in legatura cu declaratiile atribuite de presa generalului Martin Dempsey, sef de stat major interarme”, a indicat Antonov, adaugand ca Moscova a urmarit cu atentie informatiile aparute pe aceasta tema in presa internationala.

CITESTE SI: DUSA: In spatiul aerian al ROMANIEI 24 din 24 se executa MISIUNI de REASIGURARE 

Masurile la care fac referire oficialii americani ar insemna retragerea SUA din Tratatul privind fortele nucleare cu raza intermediara de actiune (FNI), semnat in 1987 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov si presedintele american Ronald Reagan, a precizat oficialul rus.

“Revenirea rachetelor cu raza scurta si medie de actiune in Europa si desfasurarea lor in alte regiuni, de unde ar putea ameninta Rusia si alte state care nu urmeaza indicatiile Washingtonului, ar putea avea un impact puternic negativ asupra securitatii si stabilitatii globale”, a subliniat ministrul rus adjunct al apararii. “Nu poate sa nu ne ingrijoreze o astfel de perspectiva”, a afirmat el.

Sursa foto: jurnalul.ro