MIRCEA DUSA si generalul ADRIAN BRADSHAW au analizat SITUATIA de SECURITATE din regiune

Ministrul Apararii, MIRCEA DUSA, si adjunctul comandantului suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul Sir ADRIAN BRADSHAW au analizat, marti, la Poligonul Smardan, situatia de securitate din zona ca urmare a crizei din Ucraina.

Am analizat impreuna cu generalul Bradshaw situatia de securitate din zona ca urmare a crizei din Ucraina, situatia de securitate pe Marea Neagra, felul in care realizam impreuna masurile de reasigurare pe flancul estic al NATO si al Uniunii Europene si am constatat ca ceea ce am aprobat la ministeriala NATO din februarie, dar si masurile stabilite la summitul din tara Gallilor se realizeaza conform planificarii convenite’, a declarat Mircea Dusa.

Ministrul a precizat ca a discutat si despre felul in care militarii romani isi indeplinesc misiunile in teatrele de operatii externe si mai ales in Afganistan, unde in Kandahar sunt in misiune 650 de militari de la Ministerul Apararii si 50 de militari de la Ministerul de Interne.

CITESTE SI: DUSA: BAZA AERIANA de la CAMPIA TURZII va fi MODERNIZATA

Dusa a mai spus ca a avut o discutie si in legatura cu infiintarea celor doua comandamente NATO in Romania si respectarea termenelor de operationalizare a acestora, despre planificarea militarilor care vor activa in aceste comandamente, dar si despre masurile pe care Guvernul Romaniei, statul roman, le-au luat in ultima perioada pentru cresterea capacitatii operationale a armatei romane, obiectivele propuse pe termen scurt si pe termen mediu pentru inzestrarea si modernizarea armatei si felul in care sunt cheltuiti banii alocati din fonduri NATO pentru modernizarea infrastructurii militare din Romania.

In context, Dusa a spus ca se vor moderniza aeroportul militar de la Fetesti, facilitatile de la baza Mihail Kogalniceanu, poligonul de la Cincu, baza de la Campia Turzii — incepand din semestrul doi al acestui an, Baza 90 de la aeroportul Otopeni, care cuprinde extinderea parcarii pentru avioanele grele si modernizarea elementelor de comanda-control. Aceasta ultima investitie, care va incepe in aceasta saptamana, va fi de aproximativ noua milioane euro, din care sapte milioane fonduri NATO si doua milioane fonduri proprii.

La randul sau, generalul Adrian Bradshaw a multumit ministrului si autoritatilor romane pentru organizarea exercitiului Wind Spring 15 din Poligonul Smardan, dar si pentru angajamentul de a sustine masurile de reasigurare a flancului estic al NATO si de a creste bugetul apararii cu pana la 2%.

CITESTE SI: WIND SPRING 15: Peste 2.200 de MILITARI participa la un EXERCITIU MULTINATIONAL in poligonul Smardan 

Ati fost astazi martorii unui exercitiu international foarte bine organizat care da un mesaj tuturor tarilor din afara aliantei ca NATO actioneaza impreuna, ca NATO va actiona totdeauna impreuna, dupa principiile articolului cinci si cu siguranta vom respecta masurile de reasigurare a flancului estic. Vizita mea imi da ocazia sa va multumesc personal pentru angajamentul privind masurile de asigurare a flancului estic prin organizarea de exercitii, ca cel de astazi, prin asigurarea continua a prezentei vaselor NATO in apele Marii Negre si, de asemenea, si pentru ca ati organizat o serie de exercitii in comun cu fortele aeriene NATO. Tot in cadrul masurilor de reasigurare va multumesc pentru efortul de a gasi locatii pentru cele doua comandamente NATO. Vreau sa va multumesc pentru participarea la misiunile internationale si pentru ca dumneavoastra si conducerea tarii v-ati angajat pentru cresterea bugetului apararii pana la 2% din PIB, un procent cu care nu foarte multe tari din NATO se lauda si pe care si l-ar dori”, a spus generalul Bradshaw.

Adjunctul comandantului suprem al Fortelor Aliate din Europa si ministrul Mircea Dusa au participat marti, la Poligonul Smardan din judetul Galati, la Ziua Distinsilor Vizitatori din cadrul exercitiul international Wind Spring 15, la care participa peste 2.000 de militari din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, Romaniei si Statelor Unite ale Americii.

Sursa foto www.agerpres.ro