Mircea Geoana: Lupta pentru viitorul Ucrainei este continuarea caderii blocului comunist

Fostul ministru de Externe Mircea Geoana sustine ca, alaturi de troika Germania-Franta-Polonia, la Kiev ar fi trebuit sa fie prezenta si Romania, mentionand ca in aceste zile s-au vazut deficientele fundamentale ale politicii externe romanesti.

“Criza din tara vecina ne-a aratat, inca o data, faptul ca istoria si geo-politica nu se termina niciodata. Lupta pentru viitorul Ucrainei este, de fapt, continuarea caderii Zidului Berlinului si blocului comunist de acum 25 de ani si confruntarea epica dintre doua sisteme bazate pe valori si interese diferite. Inchipuiti-va cum ar fi fost astazi daca Romania nu ar fi devenit membru NATO si UE – «EuroMaidanul» ar fi fost la noi. Este inca o dovada, daca mai era nevoie, ca relatia strategica cu SUA, UE si NATO, este vitala pentru noi”, afirma Mircea Geoana intr-un comunicat de presa.

in opinia sa, violentele din Ucraina au mai aratat ca, “atunci cand America si Europa lucreaza sincronizat, nimeni nu poate sa se opuna, chiar daca UE reactioneaza uneori mai greu”.

“Din pacate, a fost nevoie de baia de sange din Kiev ca UE sa actioneze unitar. O Europa unita si o relatie transatlantica viguroasa trebuie incurajate cu energie”, continua Geoana. 

Citeste si: Rusia ameninta Ucraina cu o decizie radicala

El mai afirma ca Romania nu a contat politic si diplomatic in aceasta criza, desi este al doilea mare vecin al Ucrainei (cu o granita de 649,4 km).

“Anii de politica externa si interna lipsiti de coerenta si viziune ne costa si ne costa scump. Daca ne-am fi luat in serios rolul regional si statutul european si transatlantic, alaturi de troika Germania-Franta-Polonia, la Kiev ar fi trebuit sa fie prezenta si Romania”, sustine senatorul PSD.

El mentioneaza ca Romania a stiut sa foloseasca in interesul national cele doua momente care au adus relevanta strategica: razboaiele din fosta Iugoslavie si 11 septembrie 2001.

“Criza ucraineana reprezinta un alt astfel de moment, insa n-am mai stiut inca sa ne jucam cartile inteligent. Romania este cel mai stabil avanpost al intereselor occidentale in regiune, relevanta noastra strategica crescand exponential. in diplomatie si relatii internationale, totul tine de modul in care stii si poti sa muti piesele pe tabla de sah in momente importante”, subliniaza Mircea Geoana.

Geoana atrage atentia ca noua situatie de la Kiev prezinta si riscuri si oportunitati: “in varianta pozitiva, Ucraina ar putea semna Acordul de Asociere cu UE dupa alegeri. Astfel, si presiunea asupra Republicii Moldova s-ar reduce semnificativ. Pentru prima data in istorie, Romania ar avea toti marii vecini regionali – Moldova, Ucraina, Serbia, Georgia – in drum spre acelasi sistem politic si de valori. insa, trebuie sa ne asteptam ca Rusia sa-si protejeze prin toate mijloacele interesele militare terestre din Transnistria si pe cele navale din Crimeea”.

El mentioneaza ca “EuroMaidanul” aduce si intrebari fundamentale principalilor actori internationali: “Pentru Rusia, evolutiile din Ucraina, Moldova si Georgia arata limitele evidente ale unei politici de vecinatate bazate, in principal, pe presiune economica si strategica. si Germania va avea de conciliat obligatiile sale de lider european cu datoria morala fata de poporul ucrianean si interesele de natura economica si politica fata de Rusia. Uniunea Europeana va avea, de asemenea, de depasit faza lipsei de ambitie strategica si sa ofere in mod clar calea integrarii europene tarilor ce fac parte din Parteneriatul Estic. si pentru SUA, criza ucraineana si intreg jocul rusesc din anii post- «reset» vor conduce la o echilibrare a pivotului catre Asia, in paralel cu revizuirea politicii sale rasaritene si din zona Orientului Mijlociu extins”.

In opinia lui Geoana, criza din Ucraina a mai aratat si “deficientele fundamentale ale politicii externe romanesti”. El mentioneaza ca in aceste zile a lipsit cu desavarsire un mecanism consolidat de concertare si decizie interna in caz de criza majora la granitele noastre.

“Politizarea dusa la extrem conduce la o subrezire evidenta a statului roman. Nu majoritatea sau culoarea politica a celor care-l sustin pe presedinte sau pe primul-ministru conteaza, ci functionarea institutiilor si forta statului roman. Iar zilele acestea, nu s-au vazut nici una, nici alta. Presedintele nu a convocat CSAT, iar unul dintre candidatii la Presedintie nu a spus o vorba despre aceasta situatie in aparitiile publice, desi politica externa este una din principalele atributii ale presedintelui republicii conform Constitutiei”, continua Geoana.

Mircea Geoana precizeaza ca viitorul presedinte trebuie sa fie “un antrenor in acest mare sport al politicii externe, nu un autodidact la locul de munca”.

“Va fi rolul sau sa schimbe modul in care lucrurile functioneaza si sa recladeasca reputatia si influenta Romaniei si in UE si in regiune. in anii in care obiectivele noastre strategice erau clare si asumate transpartinic, si e rolul presedintelui sa gaseasca un consens, Romania a stiut sa foloseasca cu inteligenta si perseverenta cele doua momente de criza ce ne-au facut relevanti in acest mare joc strategic si care au deschis drumul catre integrarea noastra in NATO si UE si catre semnarea Parteneriatul Strategic cu SUA”, arata Geoana.

El spune ca tot criza din Ucraina a mai aratat ca Romania are astazi nevoie de “un guvern care sa se ocupe de treburile tarii, nu de ambitiile prezidentiale ale unor lideri de partid”.

“Si ma bucur sa vad ca PSD a inteles asta. Cu sau fara USL, Romania trebuie sa mearga inainte, iar daca cei din PNL au alte planuri, PSD si USD are enorma responsabilitate de a da acestei tari un guvern profesionist, cu oamenii cei mai calificati sa se ocupe de economie, de atragerea de fonduri europene, de proiecte care sa creeze locuri de munca si sa ne asigure dezvoltarea ca stat, de oameni care sa inteleaga ca politica externa nu consta in a te prezenta la intalniri ale Consiliului European si in a-ti arata muschii fara rost la vecini, ci politica externa inseamna influenta, respect si proiecte economice. Dincolo de dividendele geo-politice, Romania trebuie sa invete sa-si puna politica externa si de securitate in interesul dezvoltarii noastre economice, devenind o Punte intre Est si Vest, intre Nord si Sud”, incheie Mircea Geoana.