Mircea Geoana: Moscova incearca sa influenteze deciziile luate de Romania. Urmeaza o confruntare lunga intre Rusia si Vest

A inceput procedura de inregistrate a marcii Partidul Social Democrat Independent, partidul lui Mircea Geoana

Senatorul PSD, Mircea Geoana, sustine, intr-un interviu pentru Romania Libera, ca “e greu de crezut ca Moscova nu incearca sa influenteze deciziile care se iau in tari atat de importante pentru regiune cum sunt Romania si Polonia”. Mircea Geoana este de parere ca urmeaza o confruntare lunga si de uzura intre Rusia si Vest si sugereaza ca NATO ar trebui sa cumpere navele Mistral comandate de Rusia Frantei.

Intrebat daca considera ca tendinta de fragmentare teritoriala din Ucraina s-ar putea extinde in urmatoarea perioada in Republica Moldova, Mircea Geoana sustine ca este posibil ca Rusia sa foloseasca Transnistria impotriva Republicii Moldova.

“Ceea ce se intampla acum in estul Ucrainei este parte a unei strategii preventive construite in perioada Imperiului Sovietic inca din anii 1920 si continuata in anii 1950, 1980 si care poate fi activata in orice moment. in acelasi timp, sunt tot mai convins ca Rusia, pornita pe aceasta cale de recuperare a periferiei si a zonelor strategice din Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova si Ucraina, intra intr-o aventura tot mai riscanta. Atitudinea ostila in relatiile cu Occidentul este un pariu perdant pentru Vladimir Putin si pentru Federatia Rusa. Dupa ce situatia din estul Ucrainei va deveni un mar al discordiei explicit intre Rusia si Occident, e posibil ca Rusia sa foloseasca Transnistria impotriva Republicii Moldova”, a spus Geoana.

Citeste si: MIRCEA GEOANA, atac DUR la adresa lui CALIN POPESCU TARICEANU

“Republica Moldova este cel mai apropiat stat din regiune pentru Romania, iar obligatia noastra este sa ramanem in aceasta relatie intima si sa ne coordonam actiunile impreuna cu Statele Unite, cu NATO si UE. Noi suntem pionul esential al NATO in regiune si trebuie sa actionam suta la suta sincronizat cu aliatii nostri. Nu cred ca se va ajunge la o situatie atat de grava incat intre NATO si Rusia sa existe riscul unui conflict armat. Dar ne putem gandi la un razboi rece de uzura: de blocade comerciale, de problemele dependentei energetice, de influentarea unor alegeri. Romania ar trebui sa fie preocupata de destinul alegerilor din Republica Moldova din luna noiembrie. Dupa ce am vazut arsenalul sofisticat al Rusiei folosit in razboiul cibernetic impotriva Estoniei, apoi in Razboiul de 5 zile impotriva Georgiei si mai tarziu anexarea Crimeii, eu nu m-as gandi la un razboi, ci la o noua delimitare a sferelor de influenta in care Moscova isi va folosi toate instrumentele pe care le are la dispozitie, de la servicii secrete la energie”, a adaugat Geoana.

Citeste si: MIRCEA GEOANA: KLAUS IOHANNIS, un candidat cu SANSE sa intre in TURUL DOI al alegerilor prezidentiale

Intrebat daca este de asteptat ca Rusia sa trimita mai multi spioni in Romania, Geoana a spus: “Nu stiu, dar este greu de crezut ca Federatia Rusa nu s-a reactivat in intreaga zona. E greu de crezut ca Moscova nu incearca sa influenteze deciziile care se iau in tari atat de importante pentru regiune cum sunt Romania si Polonia”.

“Trebuie sa fim foarte atenti, de pilda, sa nu ajunga la noi bani rusesti reciclati prin cine stie ce banca sau companie cu fatada occidentala. E bine sa fim vigilenti pentru ca Rusia va folosi parghii ascunse“, a adaugat fostul ministru de Externe. 

Intrebat daca granitele in Marea Neagra s-ar putea schimba dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, Geoana a spus: “E o alta problema in care trebuie sa ajutam Ucraina. Rusia ar putea intr-adevar sa redefineasca apele teritoriale, dar cata vreme se afla acest colos industrial american in zona putem sprijini Ucraina sa-si protejeze apele teritoriale”.