Mircea GEOANA: Relatia mea cu PSD este functionala. Ei au nevoie de mine, eu de ei

A inceput procedura de inregistrate a marcii Partidul Social Democrat Independent, partidul lui Mircea Geoana

Social-democratul Mircea Geoana este de parere, intr-un interviu acordat ziare.com, ca daca va fi candidatul PSD la alegerile prezidentiale, “sunt sigur ca voi castiga”, adaugand ca in situatia in care va candida Victor Ponta, va face tot ce va tine de el sa il ajute sa castige.

“In PSD suntem in proces de desemnare a candidatului. Dupa euroalegeri vom decide. Victor Ponta a inceput sa se profileze ca un candidat important si redutabil, potrivit cifrelor din sondaje. Eu am castigat in 2009, deci nu mai am nimic de demonstrat. Am luat peste 5 milioane de voturi, rezultatul final a fost mai mult decat dubios. Am convins milioane de romani sa ma voteze. Deci nu se pune problema lipsei de pregatire sau a profilului prezidential.

Nu cunosc politician care sa nu vrea sa fie numarul unu. Nu fac exceptie. Am dorinta si capacitatea de a ajuta Romania sa mearga mai departe. E si o doza de ambitie, dar si de realism. Daca le punem impreuna, important e ca PSD sa aiba un candidat care sa castige. Acesta este obiectivul meu. Daca voi fi eu candidatul, sunt sigur ca voi castiga, daca va fi Victor Ponta, voi face tot ce va tine de mine sa il ajut sa castige”, a declarat Geoana.

Citeste si: Mircea Geoana considera ca Rogozin e un agent provocator

Senatorul PSD a aratat si care ar trebui sa fie criteriul alegerii candidatului PSD – potentialul de a atrage si alt public decat cel PSD.

“Intotdeauna voturile partidului au fost compacte in jurul candidatului PSD. Asa va fi si anul acesta. Marea intrebare e cum reusesti sa comunici cu categorii de public care nu sunt votantii uzuali ai PSD. Daca ne uitam la cifrele anterioare, vom vedea ca e nevoie de o diferenta de 2 milioane de voturi intre turul I si al II-lea pentru a fi sigur ca un candidat castiga. La noi intrebarea nu e daca intra candidatul un turul doi, asta e sigur. Intrebarea este care dintre candidati poate obtine diferenta de 2 milioane de voturi care sa-l faca invingator”, a spus social-democratul.

In plus, Mircea Geoana a aratat care este in acest moment relatia cu PSD, partid din care a fost exclus dupa alegerile prezidentialele pierdute in 2009, dar si care ar trebui sa fie profilul viitorului presedinte.

Citeste si: Geoana: Obama a desemnat trei candidati de ambasadori la Bucuresti, doi au renuntat

In opinia lui Mircea Geoana, cea mai vulnerabila parte a statului roman este “slaba capacitate de guvernare, traditionala, si o cultura a lipsei de transparenta”, iar marea incercare a momentului este sa “punem geografia la treaba”.

“Intre un partid si fostul lider, intre noul si fostii lideri sunt relatii complexe. Si PSD nu face exceptie. Dar la cei care am dobandit mai multa experienta, la cei care suntem mai harsiti in politica si in separarea lucrurilor importante de cele neesentiale, intelepciunea prevaleaza. Castiga cei care inteleg ca avem o obligatie mai importanta decat propriul ego.

Relatia mea cu PSD este mai mult decat apropiata. Si eu am facut greselile mele, si ei au facut greseli importante fata de mine, dar dupa ce ne-am racorit putin, am inteles ca avem un scop comun si chiar daca nu ne sincronizam perfect in toate optiunile noastre. Avem respect reciproc, ei au nevoie de mine, pentru ca sunt un lider important si recunoscut pe plan intern si international, eu am nevoie ca partidul pe care l-am condus sa castige presedintia Romaniei. Si din afectiune, si din pragmatism, e o relatie functionala“, a completat Mircea Geoana.