DRAGNEA, audiat ca MARTOR in DOSARUL lui MIRCEA GOVOR. DOLINEASCHI va fi si el URMARIT PENAL. UPDATE

Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Satu Mare, MIRCEA GOVOR, este prezentat, joi, Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) cu propunerea de ARESTARE PREVENTIVApentru 30 de zile, informeaza agentiile de presa.

UPDATE 17.00 LIVIU DRAGNEA a ajuns la sediul DNA pentru a fi audiat ca MARTOR in dosarul vicepresedintelui Consiliului Judetean Satu Mare, MIRCEA GOVOR, informeaza Digi 24. DNA afirma ca Govor a obtinut beneficii atat pentru sine cat si pentru filiala PSD de la nivel local. Directia Anticoruptie a transmis si ca INTERVENTIILE FACUTE PE LANGA CONDUCEREA ANAF au fost pentru numirea unor persoane obediente vicelui CJ si “intereselor de partid”.

Liviu Dragnea a parasit sediul DNA in jurul orei 16,00, fara a face prea multe comentarii.

“Am fost chemat azi sa dau o declaratie in calitate de martor in dosarul dl Mircea Govor, lucru pe care l-am facut si am iesit”, a spus el.

UPDATE 15.30 Vicepresedintele PSD ANDREI DOLINEASCHI este urmarit penal de DNA in DOSARUL GOVOR, fiind acuzat de procurori ca a intervenit pe langa persoane din conducerea ANAF pentru a obtine numirea, detasarea, imputernicirea sau mentinerea in functii de conducere sau de executie in cadrul Administratii Judetene a Finantelor Publice Satu Mare (A.J.F.P.) a unor persoane recomandate de MIRCEA GOVOR.

Dolineaschi este acuzat de doua infractiuni de complicitate la folosirea influentei sau autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

UPDATE 15.00 LIVIU DRAGNEA a ajuns la sediul DNA pentru a fi audiat ca martor in dosarul vicepresedintelui Consiliului Judetean Satu Mare, MIRCEA GOVOR, informeaza Digi 24. DNA afirma ca Govor a obtinut beneficii atat pentru sine cat si pentru filiala PSD de la nivel local. Directia Anticoruptie a transmis si ca interventiile facute pe langa conducerea ANAF au fost pentru numirea unor persoane obediente vicelui CJ si “intereselor de partid”.

Tot joi, dar inainte sa ajunga la DNA, presedintele PSD a refuzat sa comenteze retinerea colegului sau de partid Mircea Govor, vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, acuzat de procurorii DNA de folosire a influentei sau autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si de santaj in forma agravata.

“Nu vreau sa comentez. Vreau sa spun decat ca imi pare foarte rau”, a raspuns Dragnea, la intrebarile ziaristilor.

STIRE INITIALA

Procurorii din cadrul DNA Oradea au dispus miercuri punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, al lui Mircea Vasile Govor, acesta fiind acuzat de  folosire a influentei sau autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, (2 infractiuni) si de santaj in forma agravata (4 infractiuni), arata un comunicat de ieri al Directiei Anticoruptie.

Potrivit procurorilor, in perioada august-octombrie 2013, Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influenta si autoritatea functiilor detinute, a facut demersuri, printr-un intermediar, pe langa persoane din conducerea ANAF, pentru a obtine numirea, detasarea, imputernicirea sau mentinerea in functii de conducere sau de executie in cadrul nou infiintatei Administratii Judetene a Finantelor Publice Satu Mare, a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decat cele profesionale.

CITESTE SI: VIDEO MIRCEA GOVOR RECUNOASTE CA SI-A AMENINTAT COLEGII SI A PUS PRESIUNE PE PREOTI IN CAMPANIE

Procedand in acest fel, pe langa faptul ca a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, Govor Mircea Vasile a urmarit sa obtina/mentina protectia societatilor comerciale controlate de el si familia sa din partea organelor fiscale din judetul Satu Mare si obtinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani), afirma DNA.

Govor este acuzat si ca, prin intermediul unei publicatii locale a amenintat un avocat cu articole compromitatoare, avocatul determinand de aceea doua firme sa vireze 125.000 de lei in contu unor societati comerciale controlate de Govor.

De asemenea, potrivit procurorilor, in perioada noiembrie-decembrie 2010, Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influenta pe care o avea asupra aceleiasi publicatii, impreuna cu persoana care controla linia editoriala a ziarului respectiv, a impus, prin intermediul redactorilor, declansarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comuna.

Scopul urmarit ar fi fost acela de a-l constrange pe edil sa intervina pe langa membrii comisiei de licitatie, cu privire la o lucrare finantata din fonduri europene cu o valoare estimativa de 9.882.426 lei, in vederea atribuirii acesteia in favoarea firmei administrate de acelasi om de afaceri.

Conform comunicatului DNA, in perioada august-septembrie 2013, Govor Mircea Vasile, folosindu-si autoritatea si influenta detinute de calitate de presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic si vicepresedinte a CJ Satu Mare, precum si de influenta pe care o avea asupra aceleiasi publicatii cotidiene locale, a constrans un inspector sef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme, pentru ca acesta, in exercitarea atributiunilor sale de serviciu, sa interzica inspectorilor de munca din subordine sa aplice sanctiuni contraventionale impotriva persoanelor agreate politic de el (in speta, primarii din acelasi partid cu el, din judetul Satu Mare).

De asemenea, acuza procurorii, in perioada iunie-iulie 2014, Govor Mircea Vasile dupa ce, in cadrul unei conferinte de presa, i-a solicitat inspectorul sef al ITM Satu Mare sa-si dea demisia, si-a folosit in acest sens autoritatea si influenta pe langa prefectul judetului, pentru a se dispune, in afara cadrului legal, efectuarea unui control la institutia publica respectiva (actiune demarata la data de 23.06.2015).

Scopul acestei actiuni de control a vizat atat identificarea deficientelor in activitatea institutiei mai sus amintite, in vederea constrangerii inspectorului sef de renunta la functia publica de conducere detinuta, cat si dobandirea unui folos material pentru altul (numirea in functia respectiva a unei persoane agreate de inculpat) si a unui folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea institutiei intereselor sale in contextul in care inculpatul si familia sa detineau mai multe societati comerciale care aveau angajati). 

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane, mai precizeaza DNA.

Sursa foto: satmareanul