MIRCEA GUTA, primar PSD de Calafat, a fost trimis in judecata pentru LUARE de MITA

Primarul  PSD al Municipiului Calafat, MIRCEA MARINEL GUTA, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru LUARE de MITA.

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

GUTA MIRCEA-MARINEL, primar al Municipiului Calafat, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de: 
– LUARE de MITA; 
– ABUZ in SERVICIU, in forma continuata; 
COMAN CONSTANTIN, administrator al unor societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la ABUZ in SERVICIU in forma continuata. 
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

CITESTE SI: MIRCEA BASESCU ramane in AREST. UPDATE

In perioada 2008-2011, inculpatul GUTA MIRCEA MARINEL, in calitate de primar al Municipiului Calafat si ordonator principal de credite, in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, a dispus achizitionarea mai multor bunuri si materiale din fondurile autoritatii locale, prin procedura achizitiei directe, de la firmele administrate de inculpatul COMAN CONSTANTIN. 
Cu aceste ocazii, s-au incalcat dispozitiile OUG nr. 34/2006 (privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii), deoarece livrarea s-a facut pe produse finite iar, facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente. 

In realizarea acestor actiuni, inculpatul GUTA MIRCEA MARINEL a fost sprijinit de inculpatul COMAN CONSTANTIN, care i-a pus la dispozitie facturi fiscale, pe elemente componente, in situatia in care s-au livrat bunuri finite. 

Prin aceasta, s-a urmarit atat obtinerea unui prag valoric mai mic decat cel prevazut de lege in materia achizitiilor publice, ca limita pentru achizitiile directe, cat si un pret supraevaluat, raportat la preturile de piata si cele mentionate in SEAP, pentru bunuri similare. 
Astfel, s-a cauzat bugetului local al mun. Calafat un PREJUDICIU evaluat la 403.041,93 EURO. 

CITESTE SI: DNA a cerut, din nou, ARESTAREA lui NICUSOR CONSTANTINESCU

La finele anului 2008, inculpatul GUTA MIRCEA MARINEL a pretins si primit de la inculpatul COMAN CONSTANTIN un autoturism Chrysler, pentru a-si exercita puterea de decizie in interiorul Primariei Municipiului Calafat, in scopul derularii, cu incalcarea legislatiei privind achizitiile publice, a unor relatii comerciale intre institutia publica si societatile comerciale administrate de inculpatul Coman Constantin. 

In cauza s-a dispus instituirea SECHESTRULUI ASIGURATOR asupra unor bunuri mobile si imobile, apartinand inculpatilor GUTA MIRCEA-MARINEL si COMAN CONSTANTIN”, se arata in comunicatul remis de procurorii DNA.

 Sursa foto: jurnalul.ro