MIRON COZMA: REPLICI TAIOASE in direct, in timpul unei discutii despre MINERIADA din ’90

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost prezent marti seara la B1TV, unde cu greu si-a putut tine nervii in frau in fata moderatorului Catalin Striblea, intr-o confruntare referitoare la Mineriada din 13-15 iunie 1990

Dupa difuzarea unui clip de prezentare a Mineriadei, care continea imagini cu civili batuti cu brutalitate de mineri, Miron Cozma a rabufnit spunand ca o parte a filmarii prezentate de B1 TV nu este din iunie 1990, ci din septembrie 1991. Acesta i-a reprosat jurnalistului faptul ca-l acuza pe nedrept ca se afla in spatele evenimentelor oribile petrecute in 13 iunie 1990. 

Niste oameni onorabili au murit in Piata Universitatii si apoi au venit profitorii (…) Dvs. sa dati imagini cu iunie 1990, nu cu septembrie 1991“, a declarat Miron Cozma. 

Ce oameni au fost batuti de mineri, domnule, in iunie 1990? Sa-mi spuneti, domnule general (procurorul Dan Voinea, prezent si el in emisiune – n.red.), in ce zi si la ce ora (au batut minerii oameni – n.red.), ca sa va spun eu ca nu aveti dreptate!”, a strigat Cozma si la Dan Voinea, procurorul militar care a instrumentat dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, inainte ca acesta sa fie inchis.

Dan Voinea este procurorul care a instrumentat cele mai importante doua dosare post-decembriste, si anume cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si cel al Revolutiei din 1989.

In replica, Dan Voinea a spus ca, intr-adevar, in Piata Universitatii au venit mineri din toate colturile tarii, inclusiv de la metroul bucurestean.

CITESTE SI: DOSARUL MINERIADEI DIN IUNIE 1990 A FOST REDESCHIS. REACTIA LUI ION ILIESCU

Membri ai Guvernului s-au repezit la telefon si s-au apucat sa caute muncitori…au venit mineri si din Alba Iulia, mineri din Bucuresti, de la metrou. Aici are dreptate (Miron Cozma – n.red), toata vina se da pe minerii din Valea Jiului (…). Cei de la SRI sunt implicati chiar in aducerea minerilor in Bucuresti. Cei (minerii – n.red.) din Valea Jiului apar in 14 iunie, nu in 13″, a lamurit procurorul.

Tot Cozma a declarat ca minerii nu au facut decat lucruri bune pentru Romania si ca Natiunile Unite i-au acordat, in anii 90, titulatura de liderul de sindicat numărul 1 in lume.

Legat de faptul ca s-au spus atatea tampenii in tara asta despre mineri si ca vezi doamne cat a suferit tara pe plan extern din cauza minerilor (..) Dupa 90 si 91, Natiunile Unite au recunoscut toate actiunile minerilor ca actiuni pur sindicale. Am rezolutia aici din 2007 de la Marea Adunare Generala a Natiunilor Unite prin care Miron Cosma a fost declarat liderul de sindicat nr.1 din lume. Asta e imaginea minerilor in lume. Dvs creati o imagine artificiala. Daca nu eram eu, aveati subiect? Eu am provocat redeschiderea dosarului, adica si eu”, a spus Cozma.

Dezbaterea televizata din aceasta seara a avut loc in contextul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis recent redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care este vizat inclusiv fostul presedinte Ion Iliescu.