MIRON COZMA SI-A TURNAT ORTACII LA SECURITATE

MIRON COZMA, fostul lider al minerilor din Valea Jiului dupa 1989, a fost racolat de Securitate si a dat timp de 6 ani informari sub numele conspirativ de “Paul”. Mai exact, este vorba despre perioada septembrie 1977 – 20 decembrie 1983, noteaza jurnalistii de la Adevarul, in baza informatiilor descoperite in arhivele CNSAS.

Subinginerul MIRON COZMA a semnat angajamentul pe data de 7 septembrie 1977, la o luna dupa cele mai ample miscari de protest ale minerilor din perioada regimului Ceausescu. Angajamentul a fost scris de mana, dupa care MIRON COZMA a primit misiunea sa-si supravegheze ortacii si sa informeze Securitatea cu privire la problemele economice care apareau la mina.

CITESTE SI: DOSAR PENAL PENTRU MIRON COZMA IN URMA ACCIDENTULUI RUTIER DIN CRAIOVA

Conform documentelor aflate in cele doua volume de la CNSAS, MIRON COZMA a semnat angajamentul de bunavoie, iar inainte oferea “din proprie initiativa” informatii, pe numele “Paul – candidat la recrutare”. De-a lungul celor 6 ani, MIRON COZMA a scris mai multe note informative, in care preciza fie ca minerii din schimburile II si III “nu-si fac datoria”, fie ca “numitul C”, care lucra ca incarcator la mina Barbateni, cauzeaza “fenomene ce duc la dezorganizarea procesului de productie”. De asemenea, “Paul” l-a turnat si pe N.N., care era nemultumit ca statul asista sinistratii.

“Maistrul I.C. nu se achita de sarcini” si isi petrece timpul “fara rost la suprafata”, mai raporta MIRON COZMA, in ianuarie 1978, la Securitate. “Informez ca electricienii si lacatusii din cadrul sect I de la IMB sunt nemultumiti din cauza penalizarii pe luna februarie. Astfel, lacatusii R., D., S. s.a. au afirmat ca nu are rost sa se mai omoare cu munca pentru ca oricum sunt penalizati”, a mai scris MIRON COZMA, fiind ulterior instruit sa urmareasca atent o anumita persoana.

In februarie 1979, MIRON COZMA si-a turnat mai multi sefi de la Mina Lonea, spunand despre ei ca au un comportament necorespunzator fata de mineri, ca ii jignesc si aplica sanctiuni nejustificate. De asemenea, in 1980, MIRON COZMA a turnat un coleg care facea parte din secta “martorii lui Ioahova”.

In baza notelor informative date de MIRON COZMA erau informate organele de conducere ale PCR si se luau diverse masuri.

Colaborarea cu Securitatea s-a incheiat cu un raport in care se preciza: “In perioada scursa de la recrutare si pana in prezent, colaboratorul a furnizat un numar insemnat de materiale informative, care au fost exploatate la momentul potrivit si in baza carora au fost intreprinse masuri specifice muncii de securitate in cadrul obiectivelor economice. Din luna octombrie 1983, susnumitul a devenit membru PCR, fapt pentru care propunem abandonarea colaboratorului si folosirea lui in continuare ca sursa, cu aprobarea organelor de partid”.

Sursa text: adevarul