Miscarile SEPARATISTE care s-ar putea inspira din REFERENDUMUL din SCOTIA

Referendumul organizat joi in Scotia ar putea reprezenta un model pentru numeroasele miscari separatiste din Europa si din lume, multe dintre acestea luptand de ani intregi pentru independenta.

In jumatatea estica a Europei, destramarea Uniunii Sovietice si cea a Iugoslaviei au creat numeroase tari noi, dar in Europa de Vest, granitele au ramas aceleasi. Cu toate acestea, exista tendinte separatiste, unele dintre ele militante, relateaza Deutsche Welle, in pagina electronica.

CATALUNIA

Cea mai mare influenta a referendumului din Scotia va fi in Catalunia. Regiunea beneficiaza in prezent de un nivel ridicat de autonomie culturala si politica si are propriul parlament regional. Dar catalanii vor propriul stat, in principal din ratiuni economice, ei afirmand ca Spania ca intreg profita de bogatia Cataluniei. De la inceputul crizei economice, numarul celor care sustin independenta a crescut in mod semnificativ. Guvernul regional din Barcelona vrea sa organizeze un referendum ca cel din Scotia in noiembrie, dar Madridul refuza sa il accepte. O confruntare pare, astfel, inevitabila.

TARA BASCILOR

Nationalismul basc si limba basca au fost oprimate in timpul dictaturii lui Franco, la fel ca in Catalunia. Dar Tara Bascilor spaniola este intr-o situatie economica mai proasta decat Catalunia. Cu toate acestea, o minoritate a nationalistilor basci este mult mai militanta in prezent. Organizatia basca ETA a ucis peste 800 de persoane in 50 de ani in efortul de a obtine separarea de Madrid. In urma cu trei ani, ETA a renuntat la violenta. Dar nici asaltul, nici negocierile nu au adus Tara Bascilor mai aproape de un referendum.

FLANDRA

In ultimele alegeri parlamentare din Belgia, Noua Alianta Flamanda condusa de Bart de Wever a devenit cea mai puternica formatiune din Flandra. De Wever este convins ca statul belgian se va destrama oricum, asa ca vrea stabilirea unei Flandre independente prin negocieri. Separatismul flamand este un caz special: Belgia este formata din Flandra vorbitoare de olandeza, Valonia vorbitoare de franceza – care include si o comunitate vorbitoare de germana – si regiunea bilingva Bruxelles.

Daca Flandra se va separa, Belgia isi va pierde jumatate din populatie si putere economica. O mare problema in acest caz ar fi insa Bruxelles-ul, unde se afla sediile UE si NATO. Neclara va fi si situatia Valoniei. Au fost discutii despre unirea acesteia cu Franta, Luxemburg sau chiar Germania. Dar pana in prezent, belgienii au reusit sa ramana impreuna.

PADANIA

Miscarea separatista din nordul Italiei are motivatii strict economice. Nordul, cu regiunile Lombardia, Valle de Aosta, Piemont, Liguria, Venetia si Emilia Romagna, genereaza o mare parte din produsul national al Italiei. Multi italieni din nord cred ca cei din centrul si sudul Italiei risipesc banii pe care ei ii castiga cu greu. In anii ’90, partidul Liga Nordului a cerut o separare deplina a regiunii Padania, nume derivat din “pianura padana”, denumirea italiana a Vaii Po. In prezent, Liga Nordului este mult mai moderata si cere doar ca nordul sa pastreze trei sferturi din banii produsi, in loc sa ii transfere Romei.

CITESTE SI: SCOTIA: Implicatiile REFERENDUMULUI pentru stabilitatea EUROPEI

TIROLUL DE SUD

In Tirolul de Sud, factorii economic si cultural-istoric se imbina. Tirolul de Sud a apartinut Austro-Ungariei pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial, dupa care a fost atribuit Italiei. Dupa o faza de “italienizare” in timpul regimului lui Mussolini, Tirolul de Sud a castigat din ce in ce mai multa autonomie politica si lingvistica, dupa al Doilea Razboi Mondial. Bogata regiune are chiar dreptul de a-si pastra o mare parte din venit. Multa vreme, cetatenii din Tirolul de Sud au parut multumiti, dar criza datoriilor a reaprins sentimentul separatist si tot mai multi dintre ei cer separarea de Roma.

CORSICA

Multa vreme, statul francez a incercat sa elimine complet limba corsicana din viata publica si din scolile de pe insula. Incercarile de obtinere a autonomiei au fost combatute. Gruparile militante, in principal FLNC, au incercat timp de multi ani sa iasa de sub suveranitatea Frantei prin violenta, atacand reprezentantii sau simbolurile statului francez si casele de vacanta ale cetatenilor Frantei continentale.

In aceasta vara, FLNC a anuntat ca nu va mai folosi violenta, dar potentialul de conflict ramane. Sugestiile de autonomie facute de Guvernul socialist condus de Lionel Jospin, in 2000, au infuriat opozitia conservatoare. Aceasta considera ca daca va fi acordata autonomie Corsicai, si alte regiuni, precum Bretania sau Alsacia, ar putea cere independenta. In mod traditional, Parisul manifesta prea putina consideratie fata de limbile regionale, devreme ce politicenii din capitala Frantei le considera periculoase pentru unitatea tarii.

BAVARIA

Putini bavarezi se gandesc probabil serios la infiintarea unui stat propriu. Bavaria are deja termenul “stat” inclus in numele sau oficial “Freistaat Bayern” – statul liber Bavaria. Exista insa si secesionisti bavarezi, cum ar fi politicianul conservator Wilfried Scharnagel (CSU) care a cerut separarea de Germania intr-o carte publicata in 2012. Dar pana in prezent nu a aparut o miscare semnificativa in acest sens.

Miscari separatiste nu exista insa doar in Europa, subliniaza CNN, enumerand si alte zone din lume.

QUEBEC

In 1995, provincia Quebec a organizat fara succes cel de-al doilea referendum in 15 ani pentru a se separa de Canada, dupa ce locuitorii sai au respis aceasta propunere in 1980. Multi au atribuit aceasta infrangere intrebarii neclare la care au fost chemati sa raspunda cetatenii. In timp ce scotienii vor fi intrebati simplu daca “Scotia trebuie sa fie o tara independenta”, canadienii din Quebec au fost intrebati daca “sunt de acord ca (provincia) Quebec sa devina suverana, dupa ce a oferit oficial Canadei un nou Parteneriat Politic si Economic, in cadrul proiectului de lege privind viitorul Quebecului si al acordului din 12 iunie 1995”. Din 1995 insa, apetitul Quebecului pentru independenta pare sa fi scazut.

CITESTE SI: UNIUNEA EUROPEANA nu este incantata de posibilitatea ca SCOTIA sa devina INDEPENDENTA

CHINA

China are motive sa fie ingrijorata de miscarile separatiste, care isi fac simtite vocile din Tibet pana in Hong Kong, fara a mai mentiona “renegata provincie” Taiwan. In acest sens, cotidianul controlat de stat Global Times a luat atitudine impotriva independentei Scotiei, afirmand: “daca Scotia obtine independenta, Marea Britanie va cobori de la nivelul de tara de prima clasa la cel de rangul al doilea, ceea ce va rupe din nou echilibrul in Europa. Iar consecintele ar putea avea influenta asupra geopoliticii internationale”.

Provincia vestica Xinjiang, unde traiesc numerosi uiguri, are una dintre cele mai vocale miscari separatiste. Atacurile din gari si alte locuri publice din provincie au determinat autoritatile chineze sa lanseze o campania antiterorista in Xiniiang, pe care activistii uiguri o numesc Turkistanul de Est.

KURDISTAN

Kurzii au militat multa vreme pentru o tara a lor si, paradoxal, acum, cand este nevoie de un front unit impotriva ISIS, kurzii au cea mai mare sansa de a castiga in sfarsit mai multa autonomie in nordul Irakului. Kurzii au fost divizati si reprimati de la destramarea Imperiului Otoman, cand au fost stabilite actualele granite internationale ale regiunii, facand din Kurdistan cea mai mare natiune din lume fara stat. Siria si Turcia au, de asemenea, comunitati kurde importante si este putin probabil ca acestea sa vada cu ochi buni o independenta mai mare acordata kurzilor in Irak.

Sursa foto: cursdeguvernare.ro