Misu Negritoiu, avizat in comisiile de buget-finante pentru functia de presedinte ASF

Comisiile reunite de buget-finante-banci au avizat, luni, numirea lui Misu Negritoiu in functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, cu 44 de voturi “pentru”, doua “impotriva” si trei abtineri.

Premierul Victor Ponta a anuntat la mijlocul saptamanii trecute, dupa discutii cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca fostul director general al ING Bank Romania Misu Negritoiu este propus pentru functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

La audierile de luni, Negritoiu a raspuns mai multor intrebari privind prioritatile pe care le va avea la ASF, dar si referitoare la eventuala sa implicare in cazul operatiunlor ING cu Iran si Cuba, pentru care grupul olandez a semnat in 2012 o intelegere cu autoritatile americane, sau colaborare cu fosta Securitate.

“Institutia trebuie recladita si reprofesionalizata. M-am angajat la asta si sunt hotarat s-o fac. Trebuie sa am un ragaz de timp. Desigur ca trebuie reconstruita si imaginea (…) ASF este poate cea mai damboviteana institutie din Romania azi. Noi trebuie s-o facem o institutie europeana”, a afirmat Negritoiu.

Afla aici mai multe detalii despre propunerea lui Ponta la sefia ASF

El a aratat ca in institutie nu salariile mari reprezinta principala problema, ci necorelarea acestora cu eficienta lucratorilor ASF.

“Cred ca doar salariile sunt problema, ci cheltuielile totale, eficienta.Trebuie sa intarim functiile de supraveghere si control, care sa dea confortul consumatorilor ca au incredere si sunt protejati. Peste zece milioane de consumatori au legatura cu aceste piete, si nu sunt doar RCA. Le trebuie educatie investitionala (…) Cred ca pe pietele financiare s-a cam trerminat epoca in care poti sa faci bani usor, in niciun caz incalcand regulile. Jucatorii trebuie sa stie ca functionam cu reguli si disciplina. Cine nu le respecta, dispare”, a continuat Negritoiu.

El a raspuns interpelarii deputatului Andreea Paul, care l-a intrebat daca va decide o reducere drastica a salariilor in ASF, in conditiile in care presedintele autoritatii de supraveghere din Polonia avea anul trecut o remuneratie de 3.700 de euro pe luna si acoperea o piata de 500 de miliarde euro, in timp ce in romania veniturile presedintelui ASF sunt de 14.000 de euro pe luna, la o piata de circa 30 de miliarde lei.

In ceea ce priveste tranzactiile cu Iran, Negritoiu a negat vreo implicare, aratand ca singura operatiune derulata prin Romania s-a realizat inainte de mandatul sau, iar, mai mult, el a fost insarcinat sa verifice aceste lucruri.

“In Romania a fost un caz care n-a existat pe timpul mandatului meu, nu l-am procesat. Greseala este a celui care a facut acreditivul, ca nu a intrebat de zece ori cine este destinatarul final. N-am avut nicio legatura (…) Ca intelegerea a fost in timpul mandatului meu, asta asa este. Eu n-am cunostiinta sa fi fost cineva sanctionat din ING (…) si am mai citit de FBI. Ce sa aiba FBI, mi se pare o gluma, eventual CIA?”, a adaugat Negritoiu.

Intrebat daca demisia de ING Romania a avut legatura cu operatiunile cu Iranul, Negritoiu a precizat ca nu a demisionat de la conducerea bancii.

“Nu mi-am dat demisia de la ING. Eu sunt acum angajat ING, sunt presedintele bancii. Nici nu mi-am schimbat pachetul. Am fost primul roman in pozitie de CEO. De regula trebuie sa mai mergi si prin alte tari. Selectia pe o corporatie se face pe experienta. Eu n-am avut un mandat limitat. Eu am avut contract de munca, nu de management”, mentionat Negritoiu.

El a fost director general al ING Romania pana in vara lui 2012, iar ulterior a ocupat pozitia de presedinte non-executiv.

“In ceea ce priveste colaborarea cu Securitatea, mi-aduc aminte de acum 20 de ani, cand eram in Parlament (…) Azi este asa de usor sa verifici aceste lucruri. Eu n-am fost, daca vreti sa va mai spun inca o data. Pot sa va mai dau niste interviuri pe care le-am dat acum 20 de ani”, a afirmat Negritoiu.

Referindu-se la situatia mostenita, Negritoiu a afirmat ca in asigurari trebuie “stopata hemoragia”, si probabil va fi nevoie de norme noi.

“Dosarele DNA pot sa fie o buna lectie. Trebuie sa invatam din greseli, dar nu inseamna ca acum vom face numai politie. Sunt multe feluri in care angajatii sunt motivati (…) ASF trebuia sa-si faca treaba inaintea DNA”, a completat Negritoiu.