Ordonanta de retinere a lui AUGUSTIN CANCESCU a EXPIRAT

Referatul procurorilor arata ca urarile de sarbatori erau paravan pentru MITA acordata presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Brasov, Aristotel Cancescu.

UPDATE 18.43: Ordonanta de retinere emisa pe numele lui Aristotel Cancescu a expirat. Instanta a ramas in prountare.

Acestia spun ca urarile, in fapt publicitate cumparata de firma Ramb Sistem la o televiziune locala controlata tot de Aristotel Cancescu, reprezenta controlarea ajutorului dat de presedintele CJ Brasov acelei societati pentru a castiga contracte.

“Probatoriul administrat pana in acest moment al cercetarilor a relevat ca inculpatul avea ca modalitate de incasare a MITEI folosirea SC CANARIS SRL(un TV local, si sub forma de publicitate sau urari de sarbatori incasa de la firme mita) ca paravan si ca locatie in care presedintele Consiliului Judetean Brasov  negocia „infractional” contracte care au determinat de-a lungul anilor plati nejustificate de catre Consiliul Judetean Brasov”, se arata in referatul DNA.

Citeste si: ARISTOTEL CANCESCU, acuzat de fapte de coruptie, retinut pentru 24 de ore

In plus, din convorbirile telefonice/in mediu ambiental purtate de persoane din conducerea CJ Brasov, interceptate cu autorizatia prealabila a instantei a rezultat ca presedintele CJ Brasov, inculpatul Cancescu Aristotel s-a intalnit cu inculpatul Bagiu Gabriel, persoana care controleaza SC Ramb Sistem SRL, pentru a-l convinge sa returneze sumele de bani incasate necuvenit in derularea celor doua contracte de mai sus, promitandu-i in schimb ca firma Ramb Sistem SRL urmeaza sa fie favorizata pentru a castiga licitatia pentru lucrarea de reabilitare a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov, proiect finantat de Consiliul Judetean Brasov.

“Din dispozitia presedintelui Consiliului Judetean Brasov inculpatul Cancescu Adrian Aristotel, vicepresedintele Pascu Mihai Lucian a avut mai multe intalniri cu deputatul Dinita Ion, pentru a-l determina sa accepte noi contracte cu conditia ca o parte din bani sa fie returnati pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare. Astfel,  convorbirile interceptate dovedesc ca decontarea lucrarilor efectuate de SC RAMB SISTEM SRL in asa numitul beneficiu al Consiliului Judetean s-a facut nelegal, lucrarile fiind necorespunzatoare”, mai arata DNA.

“Semnificativa in acest sens este discutia in mediu ambiental purtata la data de 02.09.2014 de vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov,inculpatul Pascu Mihai Lucian cu numitul «Dan», identificat ca fiind deputatul Zamfir Daniel Catalin, in care primul ii relateaza intentiile presedintelui Consiliului Judetean Brasov pentru a scapa de eventuala raspundere penala prin acoperirea prejudiciilor cauzate prin contractele de lucrari anterioare”, arata procurorii.

Citeste si: FIRMA deputatului PC ION DINITA este vizata de ancheta DNA de la CJ BRASOV

Referatul procurorilor mai arata ca presedintele CJ Brasov voia sa anuleze o licitatie pentru reabilitatea unui spital cu scopul de a atribui contractul unei alte firme.

“Astfel, in prezent, inculpatul Cancescu Adrian Aristotel se afla in derularea unor demersuri infractionale pentru ca licitatia pentru lucrarea de reabilitare a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov, proiect finantat de Consiliul Judetean Brasov , in valoare de 19 milioane euro ce fusese atribuita altei firme, sa fie anulata, si prin exercitarea abuziva a atributiilor de presedinte al Consiliului Judetean Brasov sa impuna drept castigator nelegal pe SC Ramb Sistem SRL”, precizeaza procurorii.

“Sub acest aspect infractional, pana in acest moment al cercetarilor inculpatul Cancescu Adrian Aristotel a facut deja demersuri pentru invalidarea «raportului de proceduri», in baza caruia comisia de licitatie (alcatuita din Gherghe Mircia, Craciun Claudia, Stanescu Lucica, Stefaniuc Ioan, Iordan Emilia si Radulea Andreea) a stabilit castigatoare o alta firma, urmand ca, potrivit demersurilor infractionale ale inc Cancescu acest contract sa fie adjudecat de SC Ramb Sistem SRL in mod nelegal”, mai spus procurorii.

Potrivit procurorilor DNA, Consiliul Judetean Brasov ar fi platit si de zece ori mai mult decat ar fi fost normal pentru lucrari realizate de firmele de casa ale sefului de la judet.

Astfel, Cancescu ar fi umflat valoarea unor contracte incheiate cu firma deputatului Ion Dinita chiar si cu 1000 la suta, desi potrivit legii niciun contract nu poate fi suplimentat cu peste 50 la suta din valoarea sa initiala.

“Din dispozitia presedintelui Consiliului Judetean Brasov, inculpatul Cancescu Adrian Aristotel, vicepresedintele Pascu Mihai Lucian a avut mai multe intalniri cu deputatul Dinita Ion, pentru a-l determina sa accepte noi contracte cu conditia ca o parte din bani sa fie returnati pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare (…) Ca urmare a majorarii valorilor lucrarilor de executie, prin acte aditionale incheiate in perioada 2008 – 2012, valoarea totala a contractului (…) este de 101.750.000 lei cu TVA, fata de valoarea  initiala de 9.724.000 lei cu TVA, inregistrand astfel o crestere cu 1.046,29 %”, se arata in referatul procurorilor.

Pentru a-si spori afacerile, Cancescu nu s-a folosit doar de politicieni, ci si de angajatii Consiliului Judetean.

“In scopul realizarii acestor «favoruri abuzive»  se folosea de persoane din institutia pe care o conduce, dar si de persoane cu functii importante in Consiliul Judetean, dar si politicieni, care la un semn al acestuia s-au conformat fara rezerve pentru a-l sprijini in demersul infractional”, mai arata procurorii.

Firmele de casa ale lui Cancescu cumparau materiale de proasta calitate la preturi supralicitate, iar diferenta de bani era chitata de Consiliul Judetean.

“SC Ramb Sistem SRL a achizitionat «adeziv poliuretanic» de la SC Karisma Resurse SRL Bucuresti,  2.080 kg la pretul de 22,28 lei/kg pentru primul contract si 3.458 kg la pretul de 22,28 lei /kg pentru al doilea contract, iar la decontare au fost depuse documente justificative pentru un pret de 42,36 lei/kg (deci dublu)”, se arata in referat.

Astfel, pentru proiectul de reabilitare si amenajare a Complexului de agrement Tampa in valoare de aproximativ 8.000.000 de lei, Consiliului Judetean Brasov a achitat din bugetul public peste 263.000 de lei. Acelasi lucru s-a intamplat si cand a fost vorba de proiecte de infrastructura.

In loc de 10 milimetri cat trebuie sa masoare in mod normal stratul de tartan, firma Ramb Sistem a turnat numai 4,5 mm. La decont insa firma a primit banii echivalenti unei lucrari bine facute. Nici firma deputatului Ion Dinita – Gotic SA nu s-a lasat mai prejos la capitolul deconturi abuzive. Compania a incasat peste 1 milion de lei pentru numai 2 kilometri de drum asfaltat in Racos. Suma a fost achitata din bugetul Consiliului Judetean.

In schimbul decontarii abuzive a sumelor de bani catre SC Ramb Sistem SRL, societatea ar fi realizat un teren de tenis la resedinta presedintelui Consiliului Judetean Brasov, din Rasnov.

Probele din dosarul lui ARISTOTEL CANCESCU mai arata ca intreaga activitate a CJ Brasov, in special atribuirea contractelor de achizitii publice, se desfasura din dispozitia si sub supravegherea stricta a acestuia, dar si conform interesului sau, neexistand vreo preocupare pentru legalitate.

Potrivit procurorilor DNA, lui Cancescu ii acordau “sprijin infractional” numerosi subalterni, incepand cu vicepresedintele institutiei, Mihai Pascu.

Acelasi lucru il faceau, conform documentelor din dosar, mai multi functionari din CJ: Radu Ispas, administrator public al judetului Brasov, Emil Cirica, director al Directiei investitii, urbanism si amenajarea teritoriului – DIUAT, Viorel Costea, fost director al Directiei de administrare drumuri si poduri – DADP, Mircia Gherghe, presedinte comisie evaluare oferte pentru achizitia de lucrari “Proiectare, executie, reabilitare – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov”, Nicoleta Stelea, angajata a CJ Brasov ca director adjunct D.C.I.E., persoana din anturajul lui Cancescu, despre care anchetatorii sustin ca exista date ca se ocupa de tranzactiile financiare personale ale acestuia, si Onelia Pescariu, apropiata a presedintelui CJ Brasov, toti acestia avand, la acest moment, calitatea de suspecti.

Anchetatorii mai spun ca probele administrate pana acum in dosar demonstreaza ca ARISTOTEL CANCESCU “a reusit, in timp, sa isi asigure un aparat administrativ la nivelul CJ Brasov alcatuit din persoane care executa intocmai dispozitiile date, fara a exista vreo preocupare pentru legalitate”.

“In calitatea sa de presedinte al Consiliului judetean Brasov, inculpatul Cancescu Aristotel exercita/exercita de asemenea o influenta si autoritate directa asupra membrilor consiliului judetean, care practic in mod formal si din dispozitia sa directa/indirecta intocmeau/intocmesc un simulacru de note de fundamentare, pe baza carora,inculpatul a dispus/dispune achitarea si justificarea sumele uriase celor doua firme ‘de casa’, pentru lucrari neexecutate sau pentru lucrari care sunt achitate din dispozitia sa de mai multe ori sau pentru lucrari supraevaluate”, se mai mentioneaza in documentele citate.

Potrivit anchetatorilor, interesul direct al lui Cancescu in aceasta activitate infractionala rezulta din faptul ca, acordand celor doua firme de casa contracte supraevaluate, platite abuziv din banii publici ai Consiliului Judetean Brasov, parte din bani s-au intors sub forma de mita la el.

Cele doua firme de casa sunt detinut de ION DINITA, deputat PC, si Gabriel Bigiu, cercetati, si ei, in acest dosar.

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a fost retinut luni seara, de procurorii anticoruptie, dupa ce a fost audiat mai multe ore la DNA Brasov.

Aceeasi masura preventiva a fost dispusa in cazul administratorul public al judetului, Radu Ispas.

Cancescu si Ispas vor fi prezentati, marti, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva.