MITING PCM pentru recunoasterea TINUTULUI SECUIESC

Aproximativ 500 de persoane au participat, sambata, la Sfantu Gheorghe, la un miting organizat de PCM Covasna, “pentru schimbarea Constitutiei si doleantele comunitatii maghiare”, intre care recunoasterea Tinutului Secuiesc si a limbii maghiare ca limba oficiala.

Oamenii s-au adunat in Piata Libertatii din centrul municipiului Sfantu Gheorghe in jurul orei 13.00, avand steaguri secuiesti si ale Ungariei si scandand lozinci pro-autonomie. La miting au participat persoane atat din judetul Covasna, cat si din judetul Harghita. Manifestantii au purtat pancarte cu mesaje precum “Autonomia Tinutului Secuiesc – Promisiune nerespectata din 1918”, “Regiunile nu s-au inventat la Bucuresti, ele exista”, “Transilvanie libera – Tinut Secuiesc autonom”, “Drepturi colective minoritatii maghiare”.

CITESTE SI: Dorin Florea, primar Targu Mures: “Nu voi mai permite niciun mars de-acum incolo, la nimeni” 

De asemenea, pe o scena amplasata in Piata Libertatii a fost amplasat un banner cu articolul 3 din Declaratia de la Alba Iulia din 1918 – “Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare! Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau”. Participantii la miting au scandat “Tinutul Secuiesc nu este Romania”, “Piara Trianonul” si “Autonomie”.

Presedintele PCM, Biro Zsolt, a citit in limba romana si maghiara o petitie adoptata sambata dimineata de primarii, consilierii locali si cei judeteni ai partidului din toata Transilvania, petitie pe care i-au adresat-o premierului Victor Ponta, si in care cer respectarea Rezolutiei de la Alba Iulia, si anume autonomia Tinutului Secuiesc.

“In numele Partidului Civic Maghiar ne exprimam convingerea ca Romania ca stat national unitar isi poate indeplini menirea numai odata cu garantarea democratiei si respectarea drepturilor tuturor minoritatilor si ale comunitatilor conlocuitoare. In acest scop cerem includerea in Constitutia Romaniei a principiilor formulate la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia”, a declarat presedintele PCM, Bíró Zsolt.

CITESTE SI: Basescu, despre autonomie: Sa nu vina altii sa ne spuna ce sa facem! Este o norma a decentei, esti musafir 

El a citit si o petitie in cinci puncte “pentru schimbarea Constitutiei si doleantele comunitatii maghiare”. Initial, organizatorii au vrut ca evenimentul sa aiba loc in 1 Decembrie, insa Primaria Sfantu Gheorghe a respins cererea de autorizare pe motiv ca data nu este potrivita, atunci avand loc manifestari dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

Mitingul, la care reprezentantii PCM se asteptau sa participe circa 2.000 de persoane si care a fost autorizat, s-a desfasurat fara incidente.

Sursa foto: gandul.info