Miting PSD. Demonstrația de forță a social democraților a început! Aproximativ 180 de mii de oameni în Piața Victoriei

Un miting “împotriva abuzurilor”, organizat de Partidul Social Democrat, are loc sâmbătă seara, de la ora 20,00, în Piaţa Victoriei. Decizia a fost luată la începutul săptămânii trecute de Comitetul Executiv Naţional al PSD, iar la miting sunt aşteptate, potrivit preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, “sute de mii de persoane”.

Update 3:  Elena Udrea, condamnată recent la șase ani de închisoare pentru corupție, a scris sâmbătă pe Facebook că susține mitingul PSD din Piața Victoriei și că acesta trebuia făcut de mult timp pentru a stopa ”abuzurile din justiție”. ”Acest miting trebuia facut de mult timp si Romania nu ar fi fost azi tara cu asa zis sistem democratic si stat de drept, in care se petrec cele mai mari abuzuri in justitie. Majoritatea tacuta avea nevoie sa arate ca este impotriva incalcarilor grosolane ale legii si ale drepturilor minime ale cetatenilor facute de securisti si slugile lor”, a scris Udrea, aflată în Costa Rica.

Ea mai susține că în piață nu ar fi doar PSD-iști, ci și oameni care au votat partide de opoziție. ”Cunosc zeci de oameni care au votat si voteaza cu partidele din opozitie si care sunt acolo cu tot entuziasmul si convingerea. Din pacate, l-a organizat Dragnea… Uite asa a reusit Sistemul, inca o data, sa distruga dreapta politica romaneasca si sa ii faca faca mari pe PSD si pe Dragnea..”, a mai spus ea. 

Update 2:  Metrorex a anunţat sâmbătă că, la nivelul Directiei Generale de Monitorizare a Ordinii Publice, a fost luată decizia închiderii staţiei de metrou Piaţa Victoriei începând cu ora 20.00, informează news.ro.

Decizia a fost luată în contextul în care câteva zeci de mii de oameni, veniţi din mai multe judeţe, se află în Piaţa Victoriei din Capitală, unde la ora 20.00 a început mitingul PSD.  ”Metrorex informează că, la nivelul Directiei Generale de Monitorizare a Ordinii Publice, din care fac parte toate institutiile cu abilităţi în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 9 iunie a.c., începând cu ora 20.00, staţia Piaţa Victoriei să fie închisă”, se arată în comunicat.
 
Închiderea staţiei de metrou presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire, potrivit Metrorex.  ”Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru siguranţa călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, se arată în comunicat.

Update: În Piața Victoriei s-au adunat, sâmbătă seara, în jur de 180.000 de simpatizanți ai PSD, îmbrăcați cu îmbrăcați cu tricouri sau bluze albe, pentru mitingul împotriva „abuzurilor” din justiție acuzate de liderii social-democrați. Clădirea Guvernului a fost acoperită cu un uriaș steag tricolor. 

Din Palatul Victoria au ieșit premierul Viorica Dăncilă, alături de miniștri, Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian, Darius Vâlcov, toți îmbrăcați in alb. Liviu Dragnea face o baie de mulțime în timp ce primarul general Gabriela Firea recită poezia  “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”!

Un membru al stafului de organizare a mitingului PSD a fost surprins de reporterul Newsweek în timp ce vindea, dintr-un camion, sticle cu apă pe care trebuia să le distribuie gratuit. Întrebat de jurnalist de ce distribuie sticlele contra cost, persoana respectivă a răspuns că „ne-au lăsat să luăm și noi, ca să ne plătim motorina”, fără a spune cine l-a lăsat.

Sesizați, doi polițiști au venit lângă camionul din care participanții la miting cumpărau apa la un leu sticla. Dar, după o scurtă discuție și după ce i-au luat datele persoanei care avea o vestă roșie pe care scria „organizator”, polițiștii l-au lăsat pe acesta în pace.

Știre inițială

„Facem acest miting pentru a arăta că suntem deciși să mergem până la capăt”, a mai declarat Liviu Dragnea, promițând că în Piața Victoriei vor fi „câteva sute de mii” de social-democrați. Călin Popescu Tăriceanu a promis și el prezența a 20.000 de oameni.

„Este un miting organizat împotriva abuzurilor care se întâmplă în România de mult timp, este un miting împotriva faptului că democraţia şi statul de drept sunt puse serios sub semnul întrebării, ba putem spune şi mai dur că sunt afectate de câţiva ani buni în România. Facem acest miting pentru a arăta că suntem decişi să mergem până la capăt, pentru ca România să devină o ţară democratică, o ţară unde libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor sunt respectate, aşa cum scrie şi în Constituţia României şi toate tratatele internaţionale pe care România le-a semnat”, a declarat preşedintele PSD, la finalul reuniunii CExN al formaţiunii de pe 4 iunie.

Klaus Iohannis mărturisește că nu a mai văzut astfel de manifestări de pe vremea comuniștilor. Președintele a mai adăugat că mitingul PSD este: ”O abordare caraghioasă și pur populistă. Într-o societate normală mitingurile sunt făcute de opoziție. Mi se pare o ciudățenie ca să nu folosesc alte clasificări. Un miting organizat de guvernanți ca să se autosusțină sau să se laude singuri, astfel de manifestări am mai avut pe vremea comuniștilor”, a spus seful statului.

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că, sâmbătă, în Capitală vor avea loc 14 evenimente, printre care şi mitingul PSD la care este aşteptată o participare de 200.000 – 250.000 de persoane, adăugând că existenţa unui număr atât de mare de acţiuni reprezintă un test pentru autorităţile locale, care trebuie să demonstreze că pot face faţă unei astfel de situaţii.

Ea a menţionat că pe cererea de autorizare a mitingului PSD este trecut un număr estimativ de 200.000 – 250.000 de participanţi şi că au fost stabilite mai multe locuri pentru parcarea vehiculelor cu care vor veni aceştia. “Împreună cu Brigada Rutieră, Administraţia Străzilor, Poliţia Capitalei şi Poliţia Municipală s-au stabilit mai multe locaţii (pentru parcare – n.r.). De asemenea, s-a stabilit sistemul de afluire şi defluire, astfel încât să nu existe incidente. S-a stabilit pentru fiecare judeţ inclusiv ora de plecare de la locaţia respectivă către destinaţie, către Bucureşti, pentru a putea fi preluate, astfel încât să nu existe suprapuneri şi să nu existe momente în care vin prea multe autocare sau microbuze”, a spus Firea.

Uniunea Salvaţi România a anunţat că va acorda asistenţă, prin intermediul juriştilor săi, tuturor angajaţilor din instituţiile publice care sunt supuşi la presiuni să participe la mitingul organizat de PSD pe 9 iunie.

Sursa foto: gazeta oltului