Mitingul maghiarilor, cu scandal! Ungurii acuza ca au fost sabotati de Guvernul roman

MITINGUL MAGHIARILOR – UPDATE ora 11.45: Chiar inainte de inceperea marelui mars al secuilor, ambulantele au fost chemate pentru a prelua doua persoane carora li s-a facut rau. Este vorba despre un barbat care sufera de epilepsie si de o tanara, care cel mai probabil a suferit o cadere de calciu.

Scandal inainte de cel mai mare miting al maghiarilor din Romania. Un tren s-a defectat imediat ce a plecat din gara, in judetul Harghita, iar ungurii acuza ca au fost sabotati.

Trenul urma sa duca peste o mie de harghiteni la marele mars al secuilor. Trenul a pornit din Izvorul Muresului, insa dupa numai doi metri s-a oprit, refuzand sa porneasca in ciuda eforturilor facute de mecanici de a-l reporni. Garnitura avea 8 vagoane.

Oamenii asteapta pe peroane inca de la 7 dimineata si se plang ca vor ajunge abia la sfarsitul mitingului. Liderii maghiari au iesit imediat cu declaratii de presa prin care acuza autoritatile romane ca i-au sabotat.

Marele mars al secuilor este programat pentru duminica dupa-amiaza. Marsul va incepe la ora 11:00, cu o slujba religioasa, iar dupa ora 13:00 liderii maghiari vor citi o petitie. Participantii vor intona imnul Ungariei si al secuilor si vor forma un lant uman pe o distanta de aproximativ 50 de kilometri, de la Bretcu la Chichis. 

La marele mars al secuilor sunt asteptati sa participe 150.000 de oameni. Organizatorii au comandat, special din Ungaria, patru steaguri secuiesti, de cate 250 de metri lungime si 2 metri latime. La mars sunt asteptati maghiari din toata tara, dar si din Ungaria. Maghiarii au mai pregatit si alte cateva zeci de pancarte cu mesaje in romana si in engleza, pentru ca totata lumea sa inteleaga ce vor ei sa transmita, potrivit Digi 24.

“Pe pancarte vom scrie mesaje referitoarre la regionalizare, la autonomie,la tratatul bilateral intre Romania si Ungaria”, spune Gazda Zoltan, unul dintre organizatorii marsului.

Pentru marsul de duminica, organizatorii se astepta la peste 150.000 de participanti. Din judetul Mures s-au anuntat deja aproximativ 100 de autocare, plus inca o garnitura de tren care va veni din judetul Harghita, iar primarii din localitatile din Covasna si-au mobilizat deja oamenii. Pentru a evita incidentele autoritatile vor mobiliza zeci de echipaje de ordine si interventie.

Mitinguri pentru sustinerea autonomiei Tinutului Secuiesc vor avea loc, duminica, in 22 de orase din 13 tari diferite de pe intreg mapamondul.

“Orase de pe trei continente diferite vor gazdui miscari de solidaritate cu Marele Mars al Secuilor. Oamenii se vor aduna in 13 tari pentru a atrage atentia asupra solicitarilor privind autonomia Tinutului Secuiesc”, scrie erdely.ma.

Mitingurile vor avea loc in fata reprezentantelor diplomatice ale Romaniei (ambasade si consulate) in acelasi timp cu mitingul din judetul Covasna.

Foto: RTV