Mitingul secuilor, cu scantei. Imbranceli cu fortele de ordine. VIDEO. UPDATE

Aproximativ 4000 secui au participat , in aceasta seara, la un miting langa monumentul secuilor martiri, din orasul Targu Mures. Mitingul a fost autorizat, in intervalul orar 16.00-19.00, conform Jandarmeriei Mures.

UPDATE: Presedintele CNS Izsak Balasz a solicitat autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

„Solicitam ca Tinutul Secuiesc sa devina regiune de dezvoltare distincta. Autonomia Tinutului Secuiesc nu lezeaza integritatea teritoriala si suveranitate Romaniei. Vrem garantarea prin lege a autonimiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. Solitiam autoritatilor romane sa inceteze lupta impotriva simbolurilor secuiesti”, a precizat Balasz, potrivit Realitatea TV.

Respectiva actiune s-a vrut una comemorativa, insa s-a transformat intr-un protest de ziua libertatii secuiesti. Conform Realitatea Tv au existat imbranceli intre jandarmi si cateva grupuri de secui. Din multime, s-au aruncat chiar si petarde spre fortele de ordine.

Manifestantii vor sa duca la Prefectura un memoriu prin care se cere autonomia Tinutului Secuiesc. De altfel, multimea a strigat, in majoritatea timpului “Autonomia” sau “Sa piara Trianonul”.

Un steag secuiesc imens, de aproximativ 250 metri a fost desfasurat in timpul mitingului.

Daniel Manea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Mures, declara ca, in aceste momente, actiunea a luat sfarsit: “Acele persoane se pregatesc sa ajunga acasa. A fost un incident izolat, a fost o petarda din partea celor care au mers pe trotuar”, a spus Manea, contactat telefonic de Realitatea Tv.

Citeste si: Secuii vor autonomia, dar fara discriminari la adresa romanilor

[hdvideo id=368 ratingscontrol=on views=on title=on]