Mitul lui Martin Luther King daramat de un document exploziv al FBI

Mitul celebrului pastor de culoare Martin Luther King este zguduit serios de un document exploziv al FBI. Un dosar secret al FBI declasificat de Administratia Trump il caracterizeaza pe luptatorul pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA.

Documentul a fost inclus in dosarul mortii fostului presedinte John F. Kennedy. Acesta il prezinta pe King ca avand legaturi cu Partidul Comunist si fac referire inclusiv la preferintele sale sexuale “anormale”.

Datat cu trei saptamani inainte de asasinarea lui King din aprilie 1968, dosarul nu cuprinde si informatii legate de presedintele Kennedy. Inca nu se stie pana in acest moment de ce a fost tinut secret aproape 50 de ani, arata BBC.

In document, FBI sustine, printre altele, ca organizatia pentru drepturile afro-americanilor, fondata de Martin Luther King, ar fi facut frauda.

In dosar se arata ca pastorul activist, distins cu Nobel pentru pace in 1964, avea legaturi puternice cu Partidul Comunist din SUA. Mai mult chiar sprijinea in secret aceasta formatiune.

Printre informatiile care se regasesc in dosar se afla si aceea ca King ar fi avut o amanta in California. Impreuna cu care ar fi avut un copil, informatie oferita de o persoana “responsabila” din Los Angeles.

Tot legat de viata sa privata, se mentioneaza ca a avut legaturi amoroase cu cel putin patru femei, inclusiv celebra Joan Baez. Mai mult, participa adesea la orgii sexuale udate cu mult alcool, unde erau invitate si femei foarte tinere.

Martin Luther King este portretizat intr-o lumina complet nefavorabila, in ciuda prestigiului de care se bucura in acea perioada. Amintim ca el lupta impotriva segregarii si discriminarii rasiale. Martin Luther King depunea eforturi si in lupta impotriva saraciei si a opririi razboiului din Vietnam.

In documentul declasificat vineri se arata ca Martin Luther King nu era deloc asa inteligent cum se credea, dimpotriva. King era cunoscut pentru discursurile sale inflacarate, inclusiv celebrul “I have a dream”, rostit in august 1963. Totusi, FBI arata in acest document ca, in realitate, altii aprobau tot ce urma sa spuna King, el nefiind pregatit sa vorbeasca liber.

Sursa traducere: Ziare.com