Mituri despre animale care sunt, de fapt, reale

Animalele ne surprind zi de zi si au abilitati deosebite pe care nici nu le cunosteam pana nu de mult. Comportamentul animalelor si abilitatile lor au ajuns, de-a lungul timpului, mituri si putini dintre noi stim ca unele dintre acestea sunt, de fapt, reale, dovedite de studiile oamenilor de stiinta.

1. Cainii simt daca o persoana este bolnava de cancer.

Studiile arata ca aceste animale de companie au capacitatea de a detecta mirosuri specifice asociate cu cancerul. Acuratetea cu care acestia detecteaza persoanele bolnave este de 98% in cazul cancerului colorectal.

CITESTE SI:Puterea machiajului. De ce si-a dat un proaspat casatorit sotia in judecata?

2. Animalele pot prezice cutremurele.

Inca din scrierile Greciei Antice se vorbea despre capacitatea animalelor de a prezice cutremurele. Oamenii de stiinta nu au deslusit inca misterul care inconjoara aceasta “superputere” a animalelor, dar multi sunt de parere ca ele sunt capabile sa detecteze mici miscari care apar inaintea cutremurelor si ca pot simti schimbarile din atmosfera care preceda astfel de evenimente.

3. Un elefant nu uita nimic niciodata.

Elefantul are cel mai mare creier in randul tuturor mamiferelor terestre si il foloseste pe masura. Studiile au aratat ca elefantii nu uita niciodata o fata si ca pot petrece decenii fara sa isi vada prietenii si isi amintesc de ei atunci cand ii revad. Elefantii batrani sunt, totodata, mai defensivi atunci cand se intalnesc cu strainii decat elefantii tineri, pentru ca memoria lor vasta le permite sa isi aminteasca pericolele puse de creaturile necunoscute.

4. Crocodilii plang asemenea bebelusilor.

Cu totii au auzit zicala “plange cu lacrimi de crocodil”, dar nu am crezut ca aceste reptile au o astfel de capacitate specific umana. Se pare insa ca crocodilii se pot preface ca simt remuscari si chiar lacrimeaza. Crocodilii plang, totodata, atunci cand isi mananca prada. Cercetatorii cred ca acest lucru se datoreaza muschilor maxilarului care, in timpul masticatiei, storc umezeala din glandele lacrimale.

6. Ursii koala au amprente.

Ursii koala au amprente similare celor umane. Evolutia marsupialelor si a primatelor a luat cai diferite in urma cu 70 de milioane de ani, asa ca oamenii de stiinta sunt uimiti de aceasta asemanare. Multi cred ca s-ar datora capacitatii micilor koala de a-si folosi degetele pentru a ridicata diferite obiecte sau pentru a se catara pe copaci.

CITESTE SI:Istoria celebrelor papusi rusesti Matrioska

7. Furnicile zombie exista.

Furnicile “zombie” nu ne vor ataca creierul, ele sunt, de fapt, furnici infectate cu un anumit tip de ciuperca ce pune stapanire pe sistemul lor nervos. Ciuperca forteaza furnicile sa gaseasca locuri racoroase, umede, unde se poate reproduce si extinde, controland cu totul actiunile acesteia si chiar ucigand-o.

 

Sursa: descopera