MO YAN a castigat premiul Nobel pentru Literatura pe 2012. Vezi biografia lui Mo Yan

Scriitorul chinez Mo Yan a castigat Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2012. Mo Yan este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori chinezi ai momentului, dar deopotriva este si unul dintre cei mai piratati scriitori chinezi ai tuturor timpurilor.

Mo Yan a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatura pentru modul de un realism halucinatoriu in care imbina povestile populare cu istoria si contemporanul , a explicat comitetul Nobel, citat de Mediafax.Yan, al carui nume real este Guan Moye, s-a nascut in anul 1955, in China. Fiu de tarani, Mo Yan a fost nevoit sa se lase de scoala dupa clasa a V-a din cauza Revolutiei culturale si o vreme a lucrat la camp.

Dupa ce a implinit 18 ani, Mo Yan a lucrat intr-o fabrica, iar la varsta de 20 de ani s-a alaturat Armatei Populare de Eliberare. Armata i-a permis sa scrie si l-a trimis la Universitatea de Arte a Armatei. Acolo a inceput sa scrie sub pseudonimul Mo Yan, care inseamna nu vreau sa vorbesc sau nu vorbi.

Comitetul Nobel a explicat, miercuri, ca Mo Yan imbina cu un realism halucinant povestile populare, istorice si contemporane . Mo Yan a publicat romane, povestiri scurte si eseuri pe teme diverse, si in ciuda criticilor, in tara sa natala este vazut ca unul dintre cei mai de seama autori contemporani. In scrierile sale Mo Yan se bazeaza pe experientele sale tineresti, in special din provincia unde s-a nascut.

Premiul Nobel pentru Literatura a fost castigat, in 2011, se scriitorul suedez Tomas Transtromer, deoarece, prin imaginile sale condensate si translucide, a oferit o perspectiva proaspata asupra realitatii , asa cum declarau anul trecut membrii comitetului Nobel.Premiile anuale internationale care poarta numele suedezului Alfred Nobel se acorda incepand din decembrie 1901.

Savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei (1867), a intemeiat pin testamentul sau o fundatie cu scopul ca veniturile averii sa fie oferite in fiecare an sub forma de premii celor care, in anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanitatii .Premiul Nobel este acordat pentru merite deosebite in fizica, chimie, fiziologie sau medicina, literatura si pentru pace. Fiecare premiu consta intr-o medalie, o diploma, precum si un premiu in bani.Sursa foto: South China Morning Post