Modificarea LEGII ADOPTIEI, propusa de asociatia SOS Infertilitatea

SOS Infertilitatea propune modificarea Legii privind procedura adoptiei, spre a nu mai fi necesar consimtamantul rudelor pana la gradul al IV-lea, dupa ce anul trecut au fost eliberate 1.630 de atestate de persoane ori familii apte sa adopte si s-au pronuntat doar 743 de sentinte de incuviintare.

Asociatia “SOS Infertilitatea” prezinta, cu ocazia Zilei Nationale pentru Adoptie (2 iunie), punctul sau de vedere privind drepturile si sanatatea copiilor aflati in sistemul de protectie speciala din Romania, precum si o propuneri pentru remedierea situatiei actuale grave in care se regasesc copiii din acest segment.

SOS Infertilitatea arata mai intai ca, potrivit datelor statistice publicate la inceputul anului, in jur de 60.400 de copii beneficiaza, in prezent, de masuri de protectie speciala. Dintre acestia, circa 46.900 au un plan individualizat de protectie avand ca finalitate reintegrarea in familia naturala si numai 3.700 beneficiaza de planuri avand ca finalitate adoptia. Pentru alti circa 4.700, se ajunge la revizuirea planului individualizat de protectie tardiv, in situatia in care, pentru majoritatea, singura solutie sustenabila ramane direct integrarea socio-profesionala.

PNL propune modificari la Legea adoptiilor, respectiv reducerea termenelor pentru adoptii si introducerea concediului platit post-adoptie

Din cei peste 60.000 de copii aflati in sistemul de protectie speciala, in prezent mai putin de 3.300 au deschisa procedura de adoptie. in termeni reali, arata asociatia, aceasta situatie se traduce prin faptul ca mai putin de 5,5% din acesti copii beneficiaza de sansa de a se dezvolta in cadrul stabil al unei familii iubitoare, restul de 94,5% continuand sa traiasca intr-un sistem alimentat de bugetul public al Romaniei, la limita subzistentei, acumuland in fiecare zi noi probleme de sanatate si decalaje de dezvoltare severe, iremediabile, fiind lipsiti de confortul si echilibrul unei vieti normale, de care s-ar fi bucurat daca s-ar fi aflat in grija unor parinti responsabili. “Dintre acesti copii, circa 4.000 au varste de pana la doi ani (segmentul vizat cu preponderenta de catre adoptatori), insa dintre acestia mai putin de 800 sunt adoptabili, ceea ce arata ineficienta functionarii sistemului de adoptii, principala responsabila pentru situatia dramatica in care se regaseste majoritatea copiilor care beneficiaza de masuri de protectie speciala. Din acest motiv, cei mai multi devin in scurt timp greu adoptabili, fiind lipsiti pentru totdeauna de sansa vietii intr-o familie”, precizeaza SOS Infertilitatea.

in ciuda numarului urias de beneficiari ai sistemului, in 2013 au fost pronuntate doar 743 de sentinte de incuviintare a adoptiei, in conditiile in care, in cursul aceluiasi an, au fost eliberate 1.630 de atestate de persoana/familie apta sa adopte, subliniaza reprezentantii asociatiei.

Mai mult, dintre persoanele/familiile atestate, doar 460 au ajuns intr-o procedura de potrivire practica. Pentru restul, atestatul de adoptie a ramas un document inutil, un simplu generator de inconveniente birocratice, mai arata SOS Infertilitatea.

In completarea “peisajului sumbru construit de cifrele de mai sus”, in fiecare an, peste 1.000 de copii sunt abandonati in maternitati si in sectii de spital, mai avertizeaza sursa citata.

in acest context, SOS Infertilitatea propune, in primul rand, modificarea fundamentala a Legii 273 din 21 iunie 2004 privind procedura adoptiei, prin renuntarea la prevederea conform careia este necesar consimtamantul rudelor copilului pana la gradul al patrulea pentru deschiderea procedurii de adoptie interna si inlocuirea acesteia cu necesitatea consultarii familiei (incluzand cel mult parintii firesti si rudele pana la gradul al doilea) in cazul unor termene rezonabile, cu respectarea stricta a acestora in aplicarea legii.

Reprezentantii asociatiei propun, de asemenea, facilitarea si incurajarea adoptiilor, in toate situatiile recomandate de cadrul legal.

O alta propunere vizeaza implementarea tuturor masurilor necesare pentru aplicarea efectiva si eficienta a prevederilor legislative in vigoare si sanctionarea celor care ignora sau nu aplica, in mod deliberat, aceste prevederi. “Raportul Oficiului Roman pentru Adoptii aferent anului 2013 arata ca nerespectarea legii a fost mai degraba regula, nu exceptia, ceea ce indica o situatie concreta grava la nivelul intregului sistem”, spun cei de la SOS Infertilitatea.